Jdi na obsah Jdi na menu
 


Spojené státy oznámily riziko války s Ruskem o Bělorusko

21. 10. 2021

Spojené státy oznámily riziko války s Ruskem o Bělorusko

1 Janinna  

Mezi Ruskem a Spojenými státy by mohla vypuknout válka o Bělorusko, řekl Ted Galen Carpenter, vedoucí pracovník institutu Cato.

Upozornil, že vztahy mezi Minskem a NATO se kvůli militarizaci hranic Běloruska s pobaltskými zeměmi a Polskem zhoršují a znepokojení vyvolává rozmístění ozbrojených sil v regionu.

Podle článku 5 Charty NATO jsou Spojené státy povinny pomoci spojenci, který se stal obětí agrese, napsal Carpenter ve svém článku 19Fortyfive.

Podle autora může na hranicích Běloruska a zemí Severoatlantické aliance dojít k provokaci, ve které bude těžké najít skutečného organizátora. Carpenter se také domnívá, že stupňující se napětí mezi zeměmi NATO a klíčovým vojenským spojencem Moskvy by mohlo vést k tragédii.

Věří, že by tuto otázku měli projednat prezidenti Ruska a USA. Washington by navíc podle Carpentera měl Varšavě vysvětlit, že další militarizace hranice s Běloruskem je nejen zbytečná, ale také nebezpečná

Vedoucí výzkumný pracovník institutu Cato je přesvědčen, že Polsku a zbytku amerických spojenců je třeba vyjasnit, že pátý článek charty NATO jim nedává carte blanche (volnou ruku) v provokacích.

Dříve vedoucí severního velení amerických ozbrojených sil Glen Van Herk řekl, že Rusko je hlavní vojenskou hrozbou pro Spojené státy. Podle generála je-li Čína dlouhodobou hrozbou, pak je Ruská federace nebezpečná již nyní, protože má velkou vojenskou sílu.

Pokec24.cz