Jdi na obsah Jdi na menu
 


Spiegel - EU potřebuje vlastní jaderné zbraně

11. 4. 2022

Spiegel - EU potřebuje vlastní jaderné zbraně

11.4.2022 11:33

Evropská unie potřebuje vlastní jaderné zbraně, aby účinně odradila Rusko, napsal v pátek německý Der Spiegel.

Týdeník  připomíná, že bývalý   prezident USA Donald Trump měl v roce 2018 vyhlásit vůli „vyvést“ USA z NATO. „Jsme venku,“ řekl 12. července 2018. "Nebudeme bojovat proti zemi (Rusku), která dostává peníze od jiných zemí NATO," argumentoval. "Co se stane s Evropany, pokud Amerika vystoupí z NATO a vezme z Evropy svůj jaderný deštník?" -  táže  se Der Spiegel .

Myšlenka evropské jaderné síly sahá až do 50. let minulého století. Kancléř Konrad Adenauer a ministr obrany Franz Josef Strauss hovořili se svými francouzskými a italskými protějšky o konstrukci evropských jaderných zbraní. Tajná dohoda o této záležitosti byla podepsána v listopadu 1957. Záměrem bylo osamostatnit se na americkém jaderném deštníku. „Plán selhal kvůli ambici francouzského prezidenta Charlese de Gaulla chtít vlastní jaderné zbraně,“ uvádí týdeník

Bývalý bezpečnostní poradce Angely Merkelové Christoph Heusgen tvrdí, že Německo a další země EU by měly o této otázce zahájit jednání s Francií. Šlo by o jejich finanční příspěvek na jaderné odstrašování výměnou za právo spolurozhodovat o použití francouzských zbraní. Spiegel připomíná, že v současnosti je Francie jedinou jadernou velmocí v Evropě.  Ostatní země unie se zavázaly nevyvíjet vlastní jaderné zbraně. Heusgen se domnívá, že nejlepším řešením by proto byla evropeizace francouzské „Force de frappe“.

http://vasevec.parlamentnilisty.cz/spiegel-eu-potrebuje-vlastni-jaderne-zbrane