Jdi na obsah Jdi na menu
 


Spekulace bez důkazů. Čínské velvyslanectví posílá BIS jasný vzkaz

29. 11. 2019

Spekulace bez důkazů. Čínské velvyslanectví posílá BIS jasný vzkaz
Redakce AC24

Čínská ambasáda se vyjádřila k nedávno vydané výroční zprávě za rok 2018, kterou má na svědomí Bezpečnostní informační služba. Ve zprávě se hovoří o zvyšování intenzity i rozsahu čínské špionáže v Česku, ambasáda si však stojí za tím, že BIS jen opakuje svá předchozí konstatování. (Foto: Pexels)

Na oficiálních stránkách ambasády však její mluvčí uvádí, že k takovému prohlášení nemá kontrarozvědka žádný faktický důkaz a jedná se o jednostranné spekulace. A kromě toho ambasáda přidala ještě jedno doporučení.

„Obvinění příslušného českého úřadu vůči Číně jen opakuje jeho předešlé konstatování a nemá žádný faktický důkaz. Doufáme, že příslušný úřad bude moct věnovat více pozornosti záležitostem, které přispějí vzájemné důvěře a spolupráci mezi našimi zeměmi místo vydávání zpráv založených na jednostranných spekulacích,“ stojí na webu.

„Výroční zpráva BIS o ruských agentech ve 25 sekundách.”

Ve výroční zprávě mimo jiné zaznělo i jakési varování před pozvánkami do Číny na školení, semináře či poznávací zájezdy. Tyto příležitosti by totiž mohly být čínskými zpravodajskými službami využity, a to k oslovení pro spolupráci a vyvolání dojmu u dotčené osoby, že Číně „něco dluží“.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář