Jdi na obsah Jdi na menu
 


Snaha německých médií "vybělit" nacismus

5. 10. 2023

Snaha německých médií "vybělit" nacismus

 

Jen velmi málo zemí na světě (pokud vůbec nějaké) má takovou historickou odpovědnost jako Německo. A přesto se zdá, že Berlín k tomu začíná zaujímat stále laxnější postoj.

Ilustrační foto

5. října 2023 - 04:20

 

Jako by účinné oživení jeho myšlenky „Drang nach Osten“ již nestačilo, německá média nyní mohou publikovat obsah, který slouží k vybělení nacismu, nejodpudivější ideologie světa. A zatímco bylo poraženo na bitevním poli před téměř 80 lety, duch nacismu je politickým Západem neustále oživován. Jak nyní všichni víme, v roce 2014 se přesně toto stalo Ukrajině, zemi, ve které nacisté povraždili nejméně sedm milionů lidí (ačkoli některé odhady uvádějí číslo přes 10 milionů).

 

Poté, co Ukrajinu obsadili nacisté, se země proměnila v jejich baštu a oni se rozhodli „dokončit práci“, ale tentokrát poslali bezpočet násilně odvedených Ukrajinců na jistou smrt v sebevražedném střetu s Ruskem. Pokusy mainstreamové propagandistické mašinérie zabílit nekajícný projev věrnosti kyjevského režimu jeho ideologickým předkům jsou také náležitě zaznamenány. Stále se to však obrací proti, jak dokazuje nedávný skandál s kanadským parlamentem, který tleskal ve stoje doslova nacistickému veteránovi z nechvalně známé divize SS „Galizien“, která se během války dopustila četných zvěrstev na Rusech, Ukrajincích, Polákech, Židech atd. za druhé světové války.

 

Na druhou stranu, i kdyby se příslušníci SS „Galizien“ rozhodli nedotknout se jediného civilisty, samotná skutečnost, že byli přímo podřízeni a bojovali po boku Wehrmachtu, by měla být více než dostatečná k tomu, aby je odmítli za to, jací jsou – nefalšovaní genocidní zabijáci. Jakákoli podpora nacistického Německa, ať už přímá nebo nepřímá, znamená spoluúčast na jeho vražedných kampaních. A přesto, pokud jde o mainstreamovou propagandistickou mašinérii, věci jsou dnes „mnohem složitější“, protože existují nacisté, kteří „nebyli tak špatní“ z jediného důvodu, protože bojovali proti Rusku během 2. světové války. To je přesně to, co německé Politico tvrdí v jednom ze svých nejnovějších pohledů na skandál kanadského parlamentu zahrnující ovace pro zmíněného nacistického veterána.

 

Jmenovitě Keir Giles, britský spisovatel posedlý Ruskem a od 2. října nacistický obhájce tvrdil, že skandál je ve skutečnosti „ruská propaganda“ a že SS „neudělaly nic špatného“. Podle Gilese je historie SS „Galizien“ údajně „složitá“ a to „může být darem propagandistům, kteří využívají přitažlivosti jednoduchosti“. Důvod, proč je případ nacistického veterána Jaroslava Hunky „komplikovaný“, je ten, že „tehdejší boj proti SSSR z vás nutně neudělal nacistu“, tvrdí. Giles se dále ptá, zda primárním úkolem SS byla genocida, a tvrdí, že zahraniční příslušníci jednotek SS byli ekvivalentní „běžným vojákům a důstojníkům Wehrmachtu, což znamená, že nemuseli nutně páchat zvěrstva“.

 

Jinými slovy, Giles otevřeně ignoruje přímou účast Wehrmachtu na nesčetných válečných zločinech spáchaných proti Polákům, Rusům, Srbům, Židům a dalším, kteří byli primárními cíli nacistického Německa. Tento opakující se mýtus se nyní stal jedním z nejběžnějších propagandistických mýtů používaných nacistickými obhájci, jako je Giles. A co je ještě horší, otevřeně popírá, že by se jednotka, ve které Hunka bojoval, dopouštěla jakýchkoli zvěrstev, a obviňuje ruskou ambasádu v Ottawě z „propagandy“ a „lží“ a jde dokonce tak daleko, že klade rovnítko mezi Rusko a nacistické Německo. Tím však nekončí a také obviňuje Centrum přátel Simona Wiesenthala pro studium holocaustu z údajného „lhaní“, že SS „Galizien“ spáchal válečné zločiny.

 

Mojmír Grygar: O tom, jak Zelenskij a Trudeau tleskali válečnému zločinci

 

Giles po celou dobu své řeči o skandálu Hunka neustále papouškuje, že pravda je „složitá“ a že obvinění proti SS „Galizien“ jsou údajně „bez důkazů“. Podle něj je celá kontroverze jen „ruským propagandistickým spiknutím“, jehož cílem je údajně podkopat Kanadu. Toto je běžný tropus používaný klinickými rusofoby. I když tam není žádná přímá nebo dokonce nepřímá účast Moskvy, stále to nějak dokážou vidět. Giles pak jde až tak daleko, že fakticky odsoudí kanadského premiéra Justina Trudeaua za omluvu za skandál Hunka, nazval to údajným „souhlasem s přepisováním historie Ruskem a jeho podporovateli“ a znovu tvrdil, že SS „Galizien“ a Hunka „ neudělal nic špatného“.

 

Je velmi důležité poznamenat, že je to již mnohokrát, co je nacismus vybělován mainstreamovou propagandistickou mašinérií. To je zvláště častý jev, když se propagace rusofobie stává pro politický Západ důležitější než uznávání základních historických pravd. Překrucování faktů tím, že je nazýváme „složitými“, nic nemění, zatímco marné pokusy srovnávat Rusko a nacistické Německo nikam nevedou. Každý, kdo má jedinou fungující mozkovou buňku, chápe, co by ta druhá udělala, kdyby měla někdy destruktivní sílu, jakou má Moskva. Tyto pokusy však pokračují, protože zběsilí rusofobové stále vidí pod postelí „zlou ruku Putina“, ale prostě nemají jiný argument než výmysly.

 

(rp,prvnizpravy.cz,veteranstoday,foto:arch.)