Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slavnostní pohřeb ostatků ukrajinských SS

30. 7. 2019

Jan Urbach

30.7.2019 VašeVěc

 

V neděli se na vojenském hřbitově příslušníků divize SS Galizien v ukrajinské vsi Červené u Zoločiva konala každoroční vzpomínka na bitvu, kterou Ukrajinci v řadách SS svedli s Rudou armádou. Divize Galizien (1. ukrajinská divize) v ní byla zcela poražena a několik tisíc jejích příslušníků bylo zabito. Na poli bitvy jsou stále nacházeny ostatky ukrajinských SS, probíhá jejich exhumace a jsou slavnostně pohřbíváni na hřbitově v Červeném.

 

„Na tomto místě padli lidé, kteří měli čest bránit náš stát. Dnes máme velkou odpovědnost, abychom pokračovali v tomto boji o osvobození národa. Bitva pokračuje nejen o naše území, ale také o ukrajinský jazyk a víru,“ řekl zástupce šéfa Lvovské oblasti Roman Fylypiv. 

 

Na akci vytoupil také bývalý šéf Lvovské oblasti Oleh Syniutka, známý svým kladným postojem k divizi SS Galizien, nedávno odvolaný z funkce prezidentem Volodymyrem Zelelenským, nynější poslanec parlamentu z kandidátní listiny strany Petro Porošenka. 

 

Akce probíhala podle opakovaného scénáře – po mši sloužené duchovními řeckokatolické církve, skládání květin a proslovech politiků byly v uplynulém roce nalezené ostatky příslušníků SS pochované s vojenskými poctami. Účastníci si přinesli nejen ukrajinské, ale také černo-červené banderovské vlajky a někteří účastníci byli oblečeni do replik uniforem SS.

Novarepublika.cz