Jdi na obsah Jdi na menu
 


Skupinový portrét dárců ukrajinského fašismu ...

12. 7. 2022

Skupinový portrét dárců ukrajinského fašismu ...

Valentin Katasonov; 20220711

USA se ohánějí velkým objemem pomoci Ukrajině, ale v mnoha ohledech nejde o pomoc, nýbrž o přísliby pomoci…

V médiích a projevech politiků se objevují nejrůznější údaje o výši pomoci, kterou kyjevskému režimu poskytuje kolektivní Západ. Tyto statistiky jsou spíše nahodilé a nespolehlivé a neumožňují vytvořit obecný obraz. Existuje však jeden institut, který se snaží tento problém řešit. Jedná se o Kielský institut pro světovou ekonomiku, který v rámci projektu Ukraine Support Tracker eviduje západní pomoc Ukrajině.

Institut je nezisková výzkumná organizace se sídlem v Německu. Je členem Leibnizova sdružení (sdružení německých výzkumných organizací, jehož úkolem je spolupráce, výměna vědeckých zkušeností a podpora mladých vědců). Jeden z předních institutů ekonomického výzkumu v Evropě a na světě, který byl v roce 2017 zařazen mezi 50 nejvlivnějších think tanků na světě.

Databáze projektu obsahuje informace o typech pomoci Ukrajině, jako je vojenská, humanitární a finanční pomoc. Údaje jsou aktualizovány jednou měsíčně. Poslední aktualizace byla provedena 7. července. V současné době databáze zahrnuje období od 24. ledna do 1. července letošního roku a zahrnuje 40 zemí, zejména členské státy EU, další členy G7, ale také Austrálii, Jižní Koreu, Turecko, Norsko, Nový Zéland, Švýcarsko, Čínu, Tchaj-wan a Indii. Je stanoveno, že návrh bere v úvahu pouze "mezistátní převody" a nezohledňuje soukromé dary nebo převody na Ukrajinu od mezinárodních organizací, jako je Červený kříž.

Celkové závazky na všechny typy pomoci Ukrajině k 1. červenci činily 80,7 miliardy eur (82,3 miliardy USD). Ve srovnání se situací na začátku června se jedná o nárůst o 3 %. Většina závazků byla přijata na konci února a ve třech jarních měsících. Výše pomoci deklarované kolektivním Západem je na poměry Ukrajiny gigantická. V loňském roce činila příjmová stránka ukrajinského rozpočtu 47,5 miliardy dolarů. Společná pomoc Západu je 1,7krát vyšší než loňský ukrajinský rozpočet.

Které státy jsou hlavními dárci Ukrajiny?

První místo s velkým náskokem drží USA. Jejich celkové závazky na tři druhy pomoci činí 42,62 miliardy eur. Hlavní zákony USA, které poskytují pomoc Ukrajině, jsou: Zákon o doplňkových prostředcích pro Ukrajinu; zákon o doplňkových prostředcích pro Ukrajinu.

Celkové závazky Washingtonu na vojenskou, humanitární a finanční podporu Ukrajiny představují 52,8 % veškeré společné západní pomoci Ukrajině. Na druhém místě jsou instituce Evropské unie. Jejich celková pomoc činí 15,7 miliardy eur. Na třetím místě je Velká Británie s 6,22 miliardami eur. Následují (v miliardách eur):

Německo 3,34;

Polsko 2,85;

Kanada 2,61;

Francie 2,11;

Všechny ostatní země mají celkové závazky pomoci nižší než 1 miliarda eur. Po Francii poskytlo závazky pomoci v celkové výši 0,67 miliardy eur Japonsko. Za Japonskem následuje Norsko, Itálie, Česká republika, Švédsko atd.

Pro poměrně velký počet zemí v průzkumu není k dispozici žádná podpora. Nebo, jak uvádějí autoři průzkumu, nemají o takové pomoci žádné údaje. Nejde jen o Indii, Čínu nebo Turecko, ale také o západní země - Španělsko, Irsko, Švýcarsko, Lucembursko, Rakousko a další.

Uvádějí se relativní ukazatele - poměr podpory k HDP. Zde jsou na prvních třech místech následující údaje (v % HDP):

Estonsko 0,9;

Lotyšsko 0,7;

Polsko 0,5.

Následuje velká skupina zemí s relativní výší pomoci 0,2 % HDP. Jedná se o Lotyšsko, Slovensko, Kanadu, USA, Velkou Británii a Norsko.

Zvláštní pozornost věnujme pomoci USA, která představuje více než polovinu veškeré kolektivní západní pomoci Ukrajině. Zde je přehled této pomoci ve třech oblastech (v miliardách eur):

Vojenské 23,78;

humanitární 8,88;

finanční 9,95.

Lví podíl veškeré americké pomoci tvoří vojenská pomoc (56 %).

Spojené království je na druhém místě za USA, pokud jde o vojenskou pomoc (3,8 miliardy eur). Další jsou (v miliardách eur):

Polsko 1,8;

Německo 1,5;

Kanada 0,9;

Norsko 0,5.

Celková výše vojenské pomoci činí 35 miliard dolarů. To mimochodem přesahuje roční vojenský rozpočet země NATO, jako je Itálie. Téměř 70 % veškeré vojenské pomoci Ukrajině pochází ze Spojených států.

Dodávky zbraní do Spojených států jsou vyčísleny na 6,37 miliardy eur a finanční pomoc na nákup zbraní na 17,41 miliardy eur. Pro Spojené království se tyto dva typy vojenské pomoci odhadují na 1,1 miliardy EUR a 2,7 miliardy EUR. Vojenská pomoc některých zemí se skládá pouze ze zbraní a vybavení. Jedná se o Polsko, Kanadu a Norsko. Pokud se podíváme na objem vojenské pomoci pouze ve zbraních a munici, je Polsko na druhém místě za Spojenými státy a Velká Británie na třetím.

Většina údajů o pomoci v přehledu jsou údaje o vydaných vládních závazcích a mnoho z nich stále není vyřízeno. Objem dodávek zbraní a vojenského vybavení ze strany Spojených států se odhaduje na 6,37 miliardy eur, což je však celková výše závazků. K 1. červenci činila skutečná výše dodávek pouze 2,44 miliardy eur (38 % vydaných závazků). A Polsko (1,8 miliardy eur) se zavázalo ze 100 %, Velká Británie z 90 % a Kanada z více než 80 %.

Výše finanční pomoci USA činí 9,95 miliardy eur. Podle tohoto ukazatele jsou Spojené státy na druhém místě. V čele stojí instituce Evropské unie s odhadovanými 12,32 miliardami eur. Další největší finanční pomoc činí (v miliardách eur):

V. BRITÁNIE 2.08;

Francie 1,80;

Kanada 1,44;

Německo 1.15;

Polsko 0,95.

Tyto údaje jsou údaje o přidělené rozpočtové podpoře. Skutečné rozpočtové výdaje (vyplacená rozpočtová podpora) mohou být mnohem nižší. V případě USA činily rozpočtové výdaje pouze 11,0 % vyplacených rozpočtových závazků. Zde je však hodnota pro ostatní dárce (%):

EU 16,23;

Kanada 76,55;

Německo 23,46;

Francie 51,67;

Japonsko 96,64;

Itálie 38,06.

Jak je vidět, USA se ohánějí velmi vysokými částkami na pomoc Ukrajině, ale v mnoha ohledech nejde o pomoc, ale o přísliby pomoci. V případě potřeby může Kongres USA přijmout změny federálního zákona o rozpočtu, které zruší dřívější rozpočtové závazky. https://www.fondsk.ru/news/2022/07/10/kollektivnyj-portret-donorov-ukrainskogo-fashizma-56654.html

P.S.:

Podle italského listu Corriere della Serra Německo odkládá přidělení devíti miliard eur pomoci EU Ukrajině kvůli neshodám s EK ohledně zdroje financování.

Jak upřesňují média, rozhodnutí o dalším balíčku pomoci bylo přijato na summitu EU koncem června. Německý ministr financí Christian Lindner se však postavil proti sponzorování Kyjeva na úkor celkového evropského dluhu. Zatím schválil pouze miliardovou tranši, která dorazí do Kyjeva do konce července.

"Čas se mezitím krátí, Kyjev tvrdí, že potřebuje měsíčně pět miliard dolarů pomoci, a spekuluje se, že Ukrajina v září nesplatí svůj zahraniční dluh ve výši 900 milionů eur," uvádí se dále v článku… https://ria.ru/20220710/ukraina-1801542839.html

Překlad st. hroch, 20220712

Přišlo e-poštou