Jdi na obsah Jdi na menu
 


Situace v Sýrii, Turecku … i jinde

22. 3. 2020

Situace v Sýrii, Turecku … i jinde

Vesti FM • 21. března 2020

 

Populární ruský novinář a publicista, televizní moderátor Vladimír Solovjev vedl ve svém pravidelném rozhlasovém pořadu „Polnyj kontakt“ zajímavý telefonát s Jevgenijem „Armagedonyčem“ Satanovským o aktuálním vývoji ve světě. Předkládám vám z něj podstatný výtah. (překl.)

 

Po stopětadvacáté opakuji – pro idioty: Lidi, nejezděte do Turecka! A ani do Egypta a poseďte doma. To proto, že Turci najednou začali zamlčovat téma Erdoganovi krajně nemilé. Tím je významný počet onemocnělých koronavirem mezi těmi, kteří se vrátili z Idlíbu. Noviny se toho jen lehce dotkly. Jde o to, že v Idlíbu je mnoho vojáků a bojovníků ze Střední Asie, mezi nimi Ujgurové z Číny, které Turecko cvičí a podporuje, a právě kvůli kterým, aniž by se o tom příliš šířili, působí muži z čínské tajné služby, vojáci speciálních jednotek. Protože Čína vůbec nepotřebuje, aby se to vše vrátilo domů, ostřílené, vycvičené, vypěstované Turky. A Turci je intenzivně pěstují. Pochop, že když velíš bojovníkům, tak se jistě můžeš dostat pod palbu syrské armády, a můžeš se i nevrátit. Ale jestliže na tebe navíc i kašlou lidé s koronavirem … tak odtud ho zavlekli velmi mnoho. Nemluvě o tom, že jako nelegálové a bojovníci – a daleko ne jen ze Sýrie – oni sedí na území Turecka…

 

Velmi těžká je situace v Iránu – proč? Náboženství! To tam stojí nad státem, a tak tam stát nemůže omezit shromažďování lidí. Proto v medrese (islámská vyšší náboženská škola – pozn.překl.) vše probíhá jako dřív, a co mě velmi překvapilo – viděl jsem tam pekelný mrak lidí z Číny. Ti mládenci se zabývají šířením koránu po Číně a šíismus i salafismus jsou tam na vzestupu v oblastech, kde nikdy nebyly. A studenti z těchto krajů, kteří tam v medrese seděli a sedí…? A co se děje v Komu – centru islámu… úroveň infikování se vymyká představám. Přitom není přerušeno spojení mezi Komem a Teheránem. Na nejvyšší úrovni… Jak se zdraví íránští šéfové a vůdci? Objímají se a líbají… – výsledkem je, že začali umírat dokonce nejbližší spolupracovníci Rachbara (vrchní velitel ozbrojených sil a vojenské rozvědky – pozn.překl.). Kam to u nich povede, nevím, ale situace je tam taková. To bylo nečekané, protože když už nikdo, tak Írán na svém území dokáže zavést tvrdá opatření. Ale proti komu – proti vlastnímu náčelnictvu?

 

A přesně takový rizikový faktor se objevil v Izraeli. Mezi židovskými ortodoxy a islámskými ajatolláhy je velký rozdíl – přinejmenším vnější. Ačkoli náš společný přítel Jakob Kedmi jim velmi často říká „naši ajatolláhové“. Podle pokynu se nesmí v jedné uzavřené místnosti shromáždit více než 10 lidí. Myslíš, že to ortodoxové dodržují? Nedávno byla rozehnána svatba, kde bylo 150 lidí, a majitel sálu, kde se odehrávala, byl zavřen. Tam ovšem zákon není psán a mnohé ortodoxní skupiny neuznávají stát – což jim ovšem nebrání v tom, aby od děj pobíraly podpory. Dnes je Izrael oficiálně uzavřen pro všechny cizince – protože nařízené dvoutýdenní karantény nebyly dodržovány.

 

A všiml sis, co se děje v Evropě, co ve Francii? To už je určitě náhrobní kámen nad EU jako systémem. Kde je vzájemná pomoc mezi členskými státy? Kde je situace, kdy se rychle a efektivně zavádí vše, co musí zabránit šíření pandemie z jedné země do druhé? Italové prostě šílí, protože doufali, že jim sousedé z EU pomohou, ale ti je naopak ještě přišlápli, a postavili je do situací, kdy musí lékaři volit, komu pomoci, a kdo má umřít, protože sousedé možná mají zařízení pro plicní ventilaci – ale nedají je z ruky. Východní Evropa je prostě ponechána osudu s tím, že co nám je do toho Polska, Česka – kdo je potřebuje? – stejně jsou to potížisti. A o našem bývalém Pobaltí ani nemluvě. A do této Evropy se cpe Ukrajina, která je „ce Jevropa“? Všimni si, co se děje na polsko-ukrajinské hranici. Milion Ukrajinců, kteří se nemohou vrátit zpátky, protože nestihli návrat do 00:00 hodin – je prostě nepouštějí automatčíci… Tam prostě uvázly autobusy – ani tam, ani zpátky. Dobrá, toalety nejsou, tak zaneřádí pohraniční plochu. A co voda a jídlo? A doklady se nevyřizují… Pobalti se domluvili, takže jejich autobusy Poláci propustili – ale Ukrajinci ne… A oni se nevzpamatují – tam nemá kdo – mají heslo, a podle něj jdou. Oni potvrdili dekomunizaci, takže nemají právo, brát pomoc od Ruska, nebo Číny. A proto Zelenského snad budou soudit (a jednomu poslanci náckové už nařezali – pozn.překl), jestliže se obrátil ke členu čínské komunistické strany, miliardáři Jacku Ma se žádostí o pomoc. Domnívali se, že jim pomůže Evropa a USA – a podívejte se, jak s nimi zametli…

 

A my? – Ve všech předchozích krizích si náčelnictvo rozdělovalo peníze mezi sebou, takže se k nikomu jinému nedostaly. Činovníků, kteří se budou pokoušet na tom vydělat další „levou“ a peníze si strčit do své kapsy a proces brzdit, je a bylo vždycky, za posledních tak 150 let, dost. Ale dnes – s Mišustinem, budou nejspíš následky podstatně „veselejší“, než všichni ti lidé předpokládají. Důležitým faktorem tu je, že lidé budou korigovat svoji práci. Pokud jsou tu nějaké nedodělky, tak bych rád doufal, že je budou napravovat, a hlavně aby rychle naslouchali tomu, co je třeba dělat. Jistěže budou snahy zvyšovat paniku. Pokud se nám podaří nezabít ekonomiku, ale naopak podpořit její rozvoj, protože slov už bylo dost… Jen je třeba rozvíjet svůj průmysl tady, a ne v Evropě, nepokoušet se cpát do všelijakých škvír, že se chceme integrovat… Já jsem včera provedl anketu a 93 % lidí se nechce integrovat vůbec nikam a jen 3 % jsou ochotna se integrovat do Evropy za jakýchkoli podmínek… Kam jsme šli od konce 80. a celá 90. a dvoutisící léta, pod čím jsme se podepisovali, na co jsme všechno omezovali a řezali ke všem čertům? K čemu nám bylo, že můžeme vše a odevšad přivézt? Nemůžeme! Zítra se uzavřou hranice – a co potom?

 

Navíc všichni ti, kteří vykřikovali o nezbytnosti naší integrace do Evropy, jaksi přehlížejí, kam se ta Evropa dnes dointegrovala, a nechystá se pomáhat svým integrovaným částem. Navíc uvnitř některých států je hrozná situace. Dostávám zprávy od bývalých studentů i od vzdálených příbuzných ve Francii, ze kterých se mi ježí vlasy. Macron často vypadá se svým hrozivým hlasem zhruba jako Zelenskij – a to je prostě katastrofa. A to je Francie, kde zatím nic takového jako v Itálii není. Tam prostě všechno ponechali svému osudu. Zdravotní sestra z Bergama mi píše, že si připadá jako ve válce, protože v životě neviděla za den tolik mrtvých.

 

No, mimochodem, to je přece svět Grety Thurnberg – letadla nelétají, závody nepracují, takže je určitě šťastná. Zapašnyj*) trefně prohlásil, že „…děvčátko řeklo – a svět to splnil. Je šťastná, protože nemusí chodit do školy…“ Steven King, ani jiný fantasta si nedokáže představit hrůzu, ke které může v momentě dojít. A už je vidět, co funguje a co ne. Podívej se na Ameriku s její absencí donucení a velké svobody v oblasti zdravotnictví a cestování. Nikdo neví, kolik je tam nemocných. Není statistika a není mechanismus, který by mohl donutit někoho se podřídit nějakému vyšetření…

 

*) Edgar Zapašnyj (1976) – populární ruský herec a cirkusový umělec

 

Překlad: st.hroch 200319

Outsidermedia.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář