Jdi na obsah Jdi na menu
 


Situace je mimo kontrolu. „Expert o energetické tragédii v Evropě“

3. 10. 2021

Situace je mimo kontrolu. „Expert o energetické tragédii v Evropě“

Poprvé po mnoha desetiletích se bohaté země západní Evropy začaly obávat mrazu a chudoby. Vedoucí představitelé některých zemí evropského společenství se také obávají reakce svých občanů.

Datum příspěvku 3. října 2021

Zdroj: AlternativaRu, překlad Pokec 24

 

Europoslankyně z Polska Isabella Klotzová kritizovala energetickou politiku EU, píše RIA Novosti.

V článku pro „wPolityce“ obvinila Klotzová z krize Brusel.

„Poprvé po mnoha desetiletích se bohaté země západní Evropy začaly obávat mrazu a chudoby. Vedoucí představitelé některých zemí evropského společenství se také obávají reakce svých občanů,“ napsala.

Podle Klotzové mnoho evropských lídrů ignoruje skutečný důvod rekordního růstu cen elektřiny a raději diskutují o údajné sabotáži Ruska.

„Brusel směruje všechny své síly a zdroje na podporu „zelené energie“. Výsledky jeho riskantní strategie vidíme v účtech za elektřinu,“ řekla europoslankyně.

V éteru rádia Sputnik se k tomuto úhlu pohledu vyjádřil politický analytik Pavel Šipilin.

Podotkl, že s tím jak se bude vyvíjet energetická krize, Evropané budou nadále obviňovat Brusel, ale je nepravděpodobné, že by tam z toho vyvodili závěry.

„Situace se dnes vymkla kontrole, žádný Brusel není schopen kontrolovat ceny na burze a evropské země čelí kolosálnímu růstu cen plynu. V Evropě je energetická krize.

Okamžitě se ozývají hlasy, které připomínají, že teplo a světlo Evropané potřebují doma každý den.

Ale kdy se „zelené“ technologie stanou konkurentem plynu a uhlí není známo. Myslím si však, že z Bruselu na to nikdo neodpoví, protože se jedná o absolutně amorfní a nezodpovědnou strukturu, která nenese odpovědnost za důsledky. V tom je tragédie Evropské unie. Rozhodnutí jsou přijímána, ale jsou naprosto nezodpovědná. Proto Brusel „neuslyší“ ani jeden hlas zdravého rozumu,“ vysvětlil odborník.

Od poloviny září dosahují ceny plynu na spotových trzích v Evropě historických maxim téměř denně. Od absolutního rekordu 800 $ za 1 000 krychlových metrů plynu z 15. září, se cena plynu nyní přiblížila již k 1200 $ za 1 000 krychlových metrů.

To vedlo k rychlému růstu cen elektřiny v Evropě, a to i pro koncové uživatele. Řada zemí EU je již nucena obnovit využívání uhlí k pokrytí nedostatku elektřiny, a to nehledě na závazky EU v oblasti klimatu, což mimochodem přispělo k rychlému růstu cen uhlí.

Problém rekordního růstu cen energií v Evropě bude projednán na příštím setkání hlav států a předsedů vlád zemí EU, které se bude konat v Bruselu 21. – 22. října. Barend Leits, mluvčí předsedy Evropské rady Charlese Michela, uvedl, že Evropská komise hodlá vypracovat návrhy, které budou představitelům EU předloženy na summitu. V rámci těchto návrhů by EU ve střednědobém a dlouhodobém horizontu „měla výrazně zvýšit investice do nových technologií a čisté energie“.

https://www.novarepublika.cz/2021/10/situace-je-mimo-kontrolu-expert-o-energeticke-tragedii-v-evrope