Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sikorski by Poláky poslal na Ukrajinu

9. 3. 2024

Sikorski by Poláky poslal na Ukrajinu

 

9.3.2024 13:55

Polský ministr zahraničních věcí Radosław Sikorski v pátek 8. března na konferenci na Varšavské univerzitě u příležitosti 25. výročí vstupu Polska do Severoatlantické aliance řekl, že „přítomnost sil NATO na Ukrajině není nepředstavitelná“. Prohlásil, že „Západ by měl realizovat kreativně definovanou a asymetrickou eskalaci“.

List Rzeczpospolita  uvádí, že  Sikorsky uvedl, že „velmi oceňuje iniciativu  prezidenta Emmanuela Macrona“ vyslat na Ukrajinu ozbrojený kontingent západních zemí, protože jeho cílem je zastrašit Moskvu.  Již ve čtvrtek  však šéf polského ministerstva obrany Władysław Kosiniak-Kamysz řekl, že Varšava své vojáky na Ukrajinu  nehodlá poslat.

V posledních dnech se začalo hovořit o rekonstrukci vlády Donalda Tuska a právě jméno  Sikorského je zmiňováno mezi těmi, kterých by se měl týkat odchod. Není tedy vyloučeno, že Sikorského výrok s tím může mít souvislost.

Při hodnocení kroků polského ministra je však také třeba brát v úvahu, že jeho manželkou je prominentní americká novinářka  Anne Applebaumová a může jít o snahu prezentovat se jako oddaný představitel zájmů USA. Navíc jeho protiruské postoje se táhnou již z minulosti, kdy se v Afghánistánu pohyboval mezi mudžahedíny a podle  některých materiálů nejen jako novinář.

Jan Urbach

vasevec.cz