Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šestnáctý bod ze sudetoněmeckého Programu 20 bodů, přijatého v roce 1961

29. 10. 2021

Šestnáctý bod

ze sudetoněmeckého Programu 20 bodů, přijatého v roce 1961

 

„Hlásíme se k právu sebeurčení jako právu národů a národních skupin určovat si svobodně svůj politický, hospodářský, sociální a kulturní status. O osudu sudetských Němců a jejich území může být totiž rozhodováno jen s jejich výslovným souhlasem.“

 

Prof. JUDr. Miroslav Potočný, DrSc., jeden z našich největších expertů na mezinárodní právo, k tomu říká: „Další velký omyl tzv. sudetských Němců, že o nich a „jejich území" (nikdy žádné neměli, žili na území druhého, sousedního státu) může být rozhodováno jen s jejich výslovným souhlasem. Jde o ne­sebekritičnost, ne-li drzost! Oni jako menšina si odvážně dovolili spolurozhodovat o neblahém osu­du českého národa a nyní po všech tragických zkušenostech střední Evropy, celé Evropy a světa za druhé světové války znovu s pyšným čelem hájí svou zaviněnou prohru a nenávratně ztracenou věc.

 

Poznámka:

Nikdy jsme nikde nečetli, že by „Sudetoněmecký landsmanšaft“ zrušil svůj Program 20 bodů. Tudíž zřejmě platí. Ještě v roce 2019 sjezd SL vydal i mapu ČR, tak jako již i dříve, na níž bylo území,  které sudeti považují za vlastní sídelní území, viditelně šráfováním odděleno od ostatního území ČR.

ČNL