Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šéf GUR Budanov přiznal svou účast na vraždě prominentních Rusů

17. 5. 2023

Šéf GUR Budanov přiznal svou účast na vraždě prominentních Rusů

Šéf Hlavního zpravodajského ředitelství (GUR) Ministerstva obrany Ukrajiny Kirill Budanov připustil, že za útoky proti řadě lidí z médií v Rusku stojí struktura, kterou vede.

Kirill Budanov, šéf Hlavního zpravodajského ředitelství (GUR) Ministerstva obrany Ukrajiny

17. května 2023 - 06:20

 

Zpravodajský důstojník učinil odpovídající prohlášení v rozhovoru s bloggerem Sergejem Ivanovem, když odpověděl na otázku, zda Kyjev mohl „zabítt“ Vladimira Solovjova nebo Alexandra Dugina.

 

„Už jich máme mnoho, včetně osobností veřejnosti a médií," odpověděl Budanov neurčitě.

 

Neupřesnil, jakých cílů již bylo dosaženo a kterých teprve dosáhnout. Proto se rozhodl přímo neodpovídat na otázku, zda by ukrajinský GUR mohl získat Vladimira Solovjova nebo Alexandra Dugina.

„Nemůžeme to potvrdit ani vyvrátit," vyhnul se odpovědi Budanov.

 

 

Připomeňme, že 6. května vybuchlo u Nižního Novgorodu auto spisovatele Zachara Prilepina. Spisovatel byl zraněn, ale přežil - jeho bodyguard Alexander Shubin, který seděl na sedadle spolujezdce, zemřel při výbuchu.
 

Prilepin byl ihned po výbuchu při vědomí. Vrak jeho auta byl rozházený 150 metrů po okolí, utržená pneumatika byla odhozena na borovici.

Alexander Permjakov, zadržený za vyhození Prilepinova vozu Audi, naverbovaný ukrajinskými speciálními službami nadále tvrdí, že pokus údajně spáchal sám – na Prilepinovu trasu položil dvě protitankové miny s plastidovou náloží.

Jak uvedl EADaily, Kirill Budanov následující den řekl Yahoo News, že bezpečnostní služby jeho země „zabíjely a budou zabíjet Rusy kdekoli na světě před vítězstvím“.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)