Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šéf Doněcké republiky - Válka skončí, až Ukrajina přestane existovat

16. 5. 2022

Šéf Doněcké republiky - Válka skončí, až Ukrajina přestane existovat

Válka na Ukrajině skončí v okamžiku, kdy Ukrajina jako stát přestane existovat, tvrdí vůdce samozvané Doněcké lidové republiky (DLR) Denis Pušilin v rozhovoru pro portál Informer.

Denis Pušilin, prezident samozvané Doněcké lidové republiky (DLR)

16. května 2022 - 07:20

 

Konflikt byl nevyhnutelný, protože obyvatelé Donbasu osm let trpěli terorem režimu v Kyjevě. Západ nakonec neuspěje v myšlence zničit Rusko a jeho spojence přes Ukrajinu, včetně Srbska, říká Denis Pušilin.

 

V rozhovoru pro Informer Denis Pušilin mluvil o těžkém životě během osmi let války na Donbasu a řekl, že Západu se nepodaří naplnit cíl – zničit Rusko a jeho spojence včetně Srbska přes Ukrajinu.

 

Prezident Putin to označil za genocidu. Byla to skutečně genocida?

„Ukrajinská strana si nikdy nebrala servítky. Během osmi let války zabili jen v DLR více než 7000 obyvatel, včetně 104 dětí. Obytné bloky a civilní infrastruktura byly vždy cílem jejich zbraní a používali všechny druhy zbraní. Ukrajinská vláda nevěnovala pozornost dohodám z Minsku ani mezinárodním úmluvám o lidských právech a nerespektovala žádné morální zásady. S podporou mezinárodního společenství Ukrajina spáchala skutečnou genocidu na obyvatelích Donbasu. Nyní se o tom můžete přesvědčit sami. Síly loajální ke Kyjevu útočí na všechno, dokonce i na vlastní občany. Dělají to proto, aby obvinili Rusy, jen kvůli mediálnímu obrazu, stejně jako tomu bylo v Buči, aby byla světová veřejnost oklamána,“ odpověděl Pušilin.

 

Jak funguje život v DNR nyní, během ruské speciální vojenské operace?

 

„Doněck nadále žije, překonává obtíže a rozvíjí se. Donbas byl vždy známý svým silným, dalo by se říci ocelovým charakterem. Obdivuji naše lidi, kteří se nevzdávají, jednomyslně budují nový život na osvobozených územích, bojují o život v ostřelovaných oblastech a v rámci možností obnovují poškozenou infrastrukturu. Obyvatelé si pomáhají v těžkých situacích, mnozí pracují 24 hodin denně, ale všichni mají jeden cíl – oživit Donbas. Díky té solidaritě nás Ukrajina nedokázala osm let zničit, a to nám dává naději, že naši zemi udržíme a obrodíme,“ pokračuje Pušilin.

 

Ukrajinské vedení: Žádné mírové smlouvy s Ruskem, pouze kapitulace

 

Jak by mohla válka skončit?

 

„Se současnou politikou Kyjeva ukrajinská krize skončí, až přestane existovat samotný stát Ukrajina. To už se nám děje před očima. Současná ukrajinská vláda už dávno ztratila důvěru obyvatel, ale nyní ztrácí kontrolu nad vším, co se v zemi děje. To nemůže ovlivnit zahraniční politika. Kolaps země je nevyhnutelný,“ je přesvědčen doněcký vůdce.

Očekáváte, že nezávislost Doněcka a Luhanska uzná někdo jiný než Rusko?

 

„Udělali jsme vše pro to, aby byly Doněck a Luhansk, stejně jako další jihovýchodní regiony, nezávislé na kyjevském režimu. Nemohli jsme tolerovat nacionalistickou politiku ukrajinských úřadů, porušování našich práv, revizi historie. V roce 2014 se proti nacionalistické politice Ukrajiny postavilo obyvatelstvo celého jihovýchodu země. Naše kořeny a historie byly vždy úzce spjaty s Ruskem. A samozřejmě jsme vždy chtěli znovusjednocení ruských zemí. To se děje dnes,“ upozorňuje Pušilin.

 

Srbsko se v tomto konfliktu snaží být neutrální. Myslíte, že je to možné?

 

„Západ bude do poslední chvíle tlačit na Srbsko, ale nedosáhne výsledku. Celá jeho politika byla po desetiletí založena na vydírání a ultimátech. Rusko vždy podporovalo územní celistvost Srbska a srbského lidu. Rusko Kosovo neuznalo. V roce 2015 Rusko zablokovalo přijetí rezoluce navržené Velkou Británií, jejímž cílem bylo prohlásit Srbsko a jeho lid za genocidu. Srbsko si to pamatuje. Nyní, když muselo Srbsko pod velkým tlakem a hrozbami ze Západu hlasovat pro vyloučení Ruska z Rady OSN pro lidská práva, viděli jsme, že jeho obyvatelé byli proti,“ vidí Denis Pušilin.

 

Na otázku, zda se situace na Ukrajině dala vyřešit jinak, Pušilin odpověděl, že režim v Kyjevě se mohl válce vyhnout, kdyby chtěl.

 

„Ukrajina měla šanci udržet si zbývající území, kromě Doněcka a Luhanska. Mohla přijmout podmínky Ruské federace. Ale místo toho ukrajinské úřady rozdmýchaly konflikt a vyzvaly ostatní země, aby šly do války s Ruskem. Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij je politik, už to rozpoutal a Západ válku využívá pro své vlastní účely," dodall Pušili

 

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)