Jdi na obsah Jdi na menu
 


Schröder - SPD už se nestará o „pracující vrstvy obyvatelstva“

7. 4. 2024

Schröder - SPD už se nestará o „pracující vrstvy obyvatelstva“

Gerhard Schröder ilustrace

7.4.2024 11:07

 

„Toto už není SPD. Kdyby byl můj rating na 15 procentech, okamžitě bych rezignoval," řekl bývalý předseda SPD a exkancléř Gerhard Schröder v rozhovoru pro list Süddeutsche Zeitung. „Co mě opravdu rozčiluje, je provincialismus současných vůdců," uvedl také.

 

Schröder řekl, že SPD bývala stranou, která uspokojovala aspirace dělnické střední třídy. "Dnes víc myslí na ty, kteří jsou na sociálních dávkách." Bývalý kancléř dodal: "Mnoho lidí má dojem, že v Berlíně se více starají o gender, konopí a podobné věci. Moje strana ztratila orientaci."

 

Sociální demokraté by se podle něj měli aktivněji zapojit do rozvoje diplomatických možností řešení konfliktu na Ukrajině. Musíme zajistit, aby to všechno skončilo tak či onak, naléhal. Schröder upozornil na aktivity šéfa parlamentní frakce Rolfa Mützenicha, který prosazuje zmrazení konfliktu kvůli případnému diplomatickému řešení. Práce v tomto směru podle Schrödera umožní SPD znovu získat autoritu jako protiválečné strany.

 

SPD odsunulo Gerharda Schrödera do pozadí. Protože udržuje přátelské vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a stále pracuje pro většinu ruských společností spojených s plynovodem Nord Stream. Přestože Schröder označil ruskou speciální vojenskou operaci na Ukrajině za „fatální chybu“, od V. Putina se nedistancoval.

 

Jeho vyloučení z SPD se nezdařilo. Loni předsedkyně strany Saskia Esken řekla, že už Schrödera nevidí jako bývalého kancléře a šéfa strany. "Vnímám ho pouze jako obchodníka, který sleduje své obchodní zájmy."

 

Je známo, že se současným vedením strany neměl nijak zvlášť blízký vztah. V nedávném rozhovoru pro tiskovou agenturu DPA Schröder řekl,  že stále „žije v centru německé sociální demokracie“. "Ale nemusíte mít takový vztah, abyste zůstali sociálním demokratem," prohlásil.

 

Připomeňme, že Gerhard Schröder se dnes dožívá osmdesáti let.

 

 

Jan Urbach

vasevec.cz