Jdi na obsah Jdi na menu
 


Scholzův plán šokoval EU. Všichni teď s láskou vzpomínají na Merkelovou

13. 11. 2022

Scholzův plán šokoval EU. Všichni teď s láskou vzpomínají na Merkelovou

 

dnes 11:40,13.11.2022

Vladimír Plesník, Právo

 

 

Malé, ekonomicky slabší členské země Evropské unie pociťovaly balík opatření ve výši 200 miliard eur, který schválil kabinet kancléře Olafa Scholze na zmírnění dopadů energetické krize na německou ekonomiku, nejen jako studenou sprchu, ale i jako hrozbu.

 

Foto: Pool, Reuters

Kancléřka Angela Merkelová

 
Článek

Nešlo přitom pouze o to, že Berlín neuznal za vhodné informovat v předstihu nejen je, ale vlastně nikoho v Unii. Výhrady vůči tomuto tahu zněly: Spolková republika subvencuje sebe, a výhradně sebe. Berlín si počíná sobecky a ochranářsky, znělo v kuloárech ještě před zahájením posledního summitu v Bruselu.

„Je to nestoudný doping. Šokuje nejen nehoráznou bez­ohledností, ale i výší sumy. (Je to politika) Německo především – jinak to nazvat nelze,“ citoval list The Daily Telegraph nejmenovaného východoevropského diplomata.

 

Na Scholze to nijak nezapůsobilo. „Jsme největší podporovatelé Evropy. Platíme 26 procent rozpočtu,“ prohlásil podle týdeníku Der Spiegel na summitu. Ze svého hlediska jen sdělil fakt. Podle ostatních se vychloubal německým příspěvkem do pokladny Unie, čímž porušil tabu.

„Taková, svým způsobem arogantní věta vyvolala u partnerů nevěřícné kroucení hlavou,“ podotýká Daniel Caspary, šéf skupiny CDU/CSU v europarlamentu.

 

Jako kramář?

Kancléř v Bruselu neustoupil ani o píď, pokud jde o veto vůči návrhu zastropovat ceny plynu. V závěrečném dokumentu, který v návrhu zmiňoval „rychlé vyplacení tří miliard eur Ukrajině“, Berlín prosadil vyškrtnutí slova „rychlé“. Neúspěšně se pokusil prosadit dodatek, že peníze by měly být vyplaceny v souladu se „zásadou spravedlivého rozdělení zátěže“.

 

V Bruselu se nostalgicky vzpomíná na Angelu Merkelovou, Scholzovu předchůdkyni, která věnovala obrovské množství času citlivému dialogu s partnery. List Le Monde citoval výrok vysoce postaveného úředníka v Bruselu na adresu šéfa vlády nejsilnější evropské ekonomiky: „Chová se jako obyčejný kramář.“

 

novinky.cz