Jdi na obsah Jdi na menu
 


SANEP - Ve volbách v dubnu opět tři vládní strany přede dveřmi sněmovny

5. 5. 2023

SANEP - Ve volbách v dubnu opět tři vládní strany přede dveřmi sněmovny

<< SANEP >> V dubnu by volby s převahou vyhrálo hnutí ANO, z vládních stran by se do sněmovny nedostaly KDU-ČSL, STAN ani TOP 09

Ilustrační foto

5. května 2023 - 07:20

 

Jak vyplývá z aktuálního měření společnosti SANEP, volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky by koncem dubna vyhrálo hnutí ANO se ziskem 33,5 %, což znamená oproti březnu tohoto roku nárůst o 0,4 procentního bodu. Hnutí ANO tak nadále zůstává jednoznačně nejsilnější opoziční stranou a s velkým náskokem drtí všechny ostatní politické strany a hnutí na naší domácí politické scéně.

 

Na druhém místě by nyní skončila dosud nejsilnější strana vládní pětikoalice ODS v čele s premiérem Petrem Fialou, a to se ziskem 13,2 procentního bodu, čímž si tato strana oproti březnu pohoršila o 0,1 procentního bodu.

 

Třetím politickým subjektem, který by se koncem dubna letošního roku dostal do Sněmovny PČR, jsou Piráti v čele s Ivanem Bartošem, a to se ziskem 10,1 procentního bodu. Oproti březnu si tato strana připsala k dobru 0,2 procentního bodu.

 

Čtvrtou pomyslnou příčku v nynějších hypotetických volbách do Sněmovny PČR by nyní obsadilo hnutí SPD v čele s jeho předsedou Tomiem Okamurou, a to se ziskem 9,4 procentního bodu, čímž si toto hnutí oproti minulému měsíci pohoršilo o 0,2 procentního bodu.

 

Na pátém místě by v aktuálním měření skončila strana PRO pod vedením Jindřicha Rajchla, a to se ziskem 6,7 procentního bodu, čímž si tato strana oproti minulému měsíci polepšila o 0,3 procentního bodu.

 

Žádný jiný politický subjekt by se v současné době do Sněmovny PČR nedostal.

 

Před branami do Sněmovny by se v dubnu ocitlo vládní hnutí STAN pod vedením jejího předsedy a současného ministra vnitra Víta Rakušana, které by v nynějším průzkumu společnosti SANEP obsadilo šestou příčku, a to s aktuálním ziskem 4,7 procentního bodu.

 

 

 

Na sedmém místě by v hypotetických dubnových volbách skončila TOP 09, a to se ziskem 4,2 procentního bodu.

 

Na konci pomyslného pelotonu by se umístila vládní strana KDU-ČSL, která je součástí trojkoalice SPOLU, a to se ziskem 3,8 procentního bodu.

Výsledky šetření společnosti SANEP představují aktuální teoretické volební zisky politických stran a hnutí zastoupených ve Sněmovně Parlamentu České republiky a dále stran a hnutí, které v šetření dosáhly nebo překročily v dubnu letošního roku pěti procentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny PČR:

 

M E T O D O L O G I E

  • Výše uvedený exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 20. – 26. dubna 2023 na vybrané skupině v souhrnu 1.543 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 13.624 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu.
  • Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%.
  • Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.
  • Průzkum dubnových volebních (nikoli stranických) preferencí vychází pouze z hlasů 66,8 % respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů.
  • Veškeré uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

 

(rp,prvnizpravy.cz,sanep,graf:sanep,foto:arch.)