Jdi na obsah Jdi na menu
 


S USA ne - Filipíny hledají nový vojenský pakt

18. 2. 2020

S USA ne - Filipíny hledají nový vojenský pakt

Ljubov Stěpušova

12. února 2020

 

Filipíny mohou zvážit uzavření vojenského paktu s jinými zeměmi, jak řekl jejich ministr spravedlnosti Menardo Guevarra den po ukončení hlavní dohody o obranném paktu s USA.

 

Manila odstoupila od první vojenské smlouvy s USA

 

Guevarra řekl novinářům, že v průběhu zasedání prezidentské komise „bylo připomenuto …, že můžeme posoudit možnost vytvoření analogických VFA (dohoda o rozmístění amerických vojsk a americké vojenské techniky na našem území Visiting Force Agreement VFA) s jinými zeměmi pro pokračování výcviku našich vojáků“.

 

Prezident Duterte oficiálně informoval prostřednictvím svého kabinetu USA o tom, že Filipíny odcházejí z dohody s USA. Někteří odborníci spojují toto rozhodnutí s tím, že senátor Ronald de la Rosa, stoupenec tvrdých opatření při boji s obchodem s drogami, nedostal americké vízum.

 

Dohoda VFA z roku 1998 je právním základem pro přítomnost amerických vojsk na Filipínách a stovek každoročních společných vojenských cvičení. Podle dohody musí být smlouva vypovězena alespoň 180 dní předem, což možná povede k vyjednávání mezi oběma zeměmi.

 

Dohoda o vzájemné obraně z roku 1951 je ohrožena

 

Někteří filipínští zákonodárci mají obavu, že bez VFA ztrácejí další dohody s USA smysl. Jedná se o Dohodu o rozšířené obranné spolupráci (EDCA) z roku 2014 a Dohodu o vzájemné obraně (MDT) z roku 1951. MDT vyžaduje, aby jedna strana bránila druhou v případě vnější agrese a EDCA umožňuje velkou rotaci v zemi přítomných amerických vojsk. Guevarra řekl, že Filipínci mohou vstoupit do budoucích nových dohod, které dodají „zuby i svaly“ MDT, nebo může být tato dohoda zcela odepsaná. Dodal: „Zahraniční politika je dynamická a vyvíjí se s časem.“

 

Americké velvyslanectví v Manile prohlásilo, že jde o vážný krok, mající vážné následky pro filipínsko-americkou alianci. Uvedlo: „Pozorně posoudíme, jak nejlépe postupovat dále k rozvoji našich společných zájmů.“

 

Na Filipínách vyvolává VFA spory. Levicoví a nacionalističtí politici dlouho přesvědčují, že VFA zaručuje americkým vojákům nedotknutelnost, i když mají na svědomí zločiny. Zastánci dohody tvrdí, že bez ní se Filipínci nedokáží ubránit před expanzí Číny, zvláště ve sporném Jihočínském moři.

 

Kdo je novým partnerem Manily?

 

Po inauguraci Duterteho v roce 2016 se velmi zlepšily vztahy mezi Filipínami a Čínou. Před odletem do Číny v roce 2018 prezident řekl: „Potřebuji Čínu. Především v této chvíli.“ Duterte považoval, na rozdíl od svých předchůdců, spor ohledně Jihočínského moře za více věcný, než za principiální.

 

Nikdo nechce být druhou Sýrií

 

V roce 2017 bojovali na Filipínách militanti IS, zajali rukojmí ve škole na jihu země a pokusili se ovládnout jižní provincii Mindanao. Pentagon se připravoval bombardovat jejich pozice. Události vypovídaly o tom, že se v jihovýchodní Asii formuje nové ohnisko mezinárodního terorismu, analogické syrskému. Jeho rozsah a ničivý potenciál nemusely být o nic menší než ty na Blízkém východě. Avšak rozhodné akce Duterteho na potlačení chaosu předešly vzniku „muslimského státu“.

 

Převzato z Pravda.ru

Outsidermedia.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář