Jdi na obsah Jdi na menu
 


S trpaslíky na Goliáše

15. 2. 2021

S trpaslíky na Goliáše

 

   Pokud se náhodou podaří dospět ke shodě ohledně volebního zákona ještě před termínem podzimních voleb, otevře se tím cesta k přestavění politické scény. Při volebních preferencích srovnatelných s těmi minulými ubude nejsilnějším stranám počet mandátů, zatímco slabé strany o něco posílí. Spolu s tím se pravděpodobně zvýší počet menších stran ve Sněmovně.

   Tyto posuny byly zatím posuzovány především z hlediska zajištění rovného volebního práva všech voličů. Pokud by byl v této snaze Ústavní soud skutečně důsledný, musel by zrušit i pětiprocentní práh pro vstup do Sněmovny. Co je vlastně rovného na tom, že strana, která získá 4,999 procent hlasu voličů, má dveře do Sněmovny zavřeny, zatímco strana s podporou rovných pěti procent do ní může s plnou slávou vkročit.

   Jestliže by chtěl být člověk důslednější než Ústavní soud, musel by spustit nářek nad diskriminací voličů, kteří se provinili pouze tím, že jim chyběl nepatrný zlomek promile. Takhle si představujeme ochranu menšin v naší zemi?

   Skutečný problém je však někde úplně jinde a nemluví se o něm vůbec. Žijeme v době, kdy se státní moc i v zemích větších, než je ta naše, ocitá pod nebývalými vnějšími tlaky. Nadnárodní politické celky jí ubírají z jejích pravomocí, mamutí korporace jí vnucují své podmínky a požadavky, mohutné finanční toky si mohou pohrávat s její měnou, právní tribunály a nejrůznější arbitráže jí nařizují své verdikty.    

   Pod tlakem těchto stále mohutnějších mocenských goliášů mají politici zvolení na národní úrovni stále menší prostor pro rozhodování o skutečně zásadních věcech.

  

   Opoziční politici nadšeně přivítali rozhodnutí Ústavního soudu a označili je za velký svátek pro demokracii. Je skutečně takovým vítězstvím verdikt, který umožní vyslat do zápasu s mocenskými goliáši o něco početnější bojůvky stranických trpaslíků?

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář