Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rychetský - Kvůli přátelům z disentu jsem nemohl mlčet

7. 8. 2023

Rychetský - Kvůli přátelům z disentu jsem nemohl mlčet

včera 12:49, 6.8.2023

Jan Martinek

 

V čele Ústavního soudu v pondělí skončí Pavel Rychetský. Bude to po dvaceti letech ve funkci předsedy ÚS, deset dní před jeho osmdesátými narozeninami. V rozhovoru pro Právo vzpomínal i na některé kontroverzní případy, které musel Ústavní soud pod jeho vedením řešit.

 

Prezident Petr Pavel jmenoval v pátek 4. srpna 2023 předsedu a místopředsedkyni Ústavní soudu. Na snímku končící předseda Pavel Rychetský

 

Článek

 

 

..."Co říkáte na kritiku, že jako předseda ÚS, tedy nejvyšší představitel nezávislé soudní moci, byste vůbec neměl komentovat politické dění, což jste si občas neodpustil?

 

Ústavní soud svou judikaturou zasahuje do politického dění. A je mou povinností jako jeho předsedy jeho rozhodnutí veřejně obhajovat a vysvětlovat. Navíc připouštím, že se nedokážu zcela odpoutat od své vlastní disidentské minulosti. Cítím jistý závazek nemlčet vůči svým zesnulým přátelům z disentu: Václavu Havlovi, Jiřímu Dienstbierovi, Ladislavu Lisovi, Luboši Dobrovskému, Otakarovi Motejlovi a dalším.

 

Měl by váš nástupce být zdrženlivější?

 

Není třeba mu radit. Jak jsem řekl, jsem vázán odkazem svých zesnulých přátel a na rozdíl ode mě bude můj nástupce k těmto věcem moci mlčet..."

Výňatek z článku

Poznámka ČNL:

 

Pan Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu řekl, jak výše uvedeno": Navíc připouštím, že se nedokážu zcela odpoutat od své vlastní disidentské minulosti. Cítím jistý závazek nemlčet vůči svým zesnulým přátelům z disentu: Václavu Havlovi, Jiřímu Dienstbierovi, Ladislavu Lisovi, Luboši Dobrovskému, Otakarovi Motejlovi a dalším..." Dále zdůraznil: Jak jsem řekl, jsem vázán odkazem svých zesnulých přátel...".

 

Jsme přesvědčeni, že předseda Ústavního soudu, ať již jde o kohokoliv, je vázán především Ústavou ČR a dalšími ústavními či jinými zákony, které tvoří právní řád ČR, nikoliv tedy odkazem jeho zesnulých přátel.

 

Pokud by již dříve pan JUDr. Pavel Rychetský, v době, kdy již zastával funkci předsedy Ústavního soudu ČR, prohlásil, že se nedokáže odpoutat od své disidentské minulosti, že cítí jistý závazek nemlčet  vůči svým zesnulým přátelům z disentu, že je vázán odkazem svých zesnulých přátel, zřejmě již by delší dobu, jak se domníváme, nevykonával tuto funkci. A současnost by s velkou pravděpodobně vypadala jinak.