Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rusové shazují ničivé termobarické bomby. Druhé nejsilnější po jaderných

5. 4. 2024

Rusové shazují ničivé termobarické bomby. Druhé nejsilnější po jaderných

Alex Švamberk

1583

Dnes 4. 4.2024, 12:47

Velyka Pysarivka

 

Rusko na Ukrajině použilo při bombardování Velyké Pysarivky v Sumské oblasti jedenapůltunovou termobarickou bombu ODAB-1500. Uvedl to německý bulvární deník Bild. Zmínil, že oblak dýmu vystoupal do výše 1000 metrů. Ukrajinci použití této bomby potvrdili, nebylo to podle nich poprvé.

00:0900:22

 

Článek

 

„Není to poprvé, co Rusové tuto pumu použili,“ uvedl náčelník ukrajinské rozvědky HUR Kyrylo Budanov.

 

Odmítl tvrzení Bildu odvolávajícího se na ruský telegramový kanál Supernova+, že bomba byla poprvé použita na konci března. „ODAB-1500 byly použity více než jednou, a to jak na frontě, tak když Ruský dobrovolnický sbor a Ruská legie Svoboda aktivně operovaly (na území Ruska - pozn. red.) - tam byla ODAB-1500 použita také, takže to není nic nového,“ , odpověděl Budanov serveru NV.

 

Podrobnější analýzu použití bomb ODAB-1500 přinesl ukrajinský server Defense Express přičemž zmínil, že ji Rusové upravili na klouzavou naváděnou, což umožňuje vypouštět ji ze vzdálenosti přes 50 km. Ruské bombardéry, které je shazují, tak zůstávají v relativním bezpečí.

 

První záběry bomby ODAB-1500 upravené na klouzavou zveřejnili Rusové v půlce ledna. Je vidět na závěsníku pod křídlem letadla. Tehdy byla mylně identifikovaná jako třikrát slabší ODAB-500.

 

Válka na Ukrajině

 

V půlce února Rusové zveřejnili záběr útoku touto termobarickou bombou na ukrajinské pozice u Časiv Jaru nedaleko Bachmutu. V dubnu 2023 se objevila další fotografie ODAB-1500, ale bez úprav pro klouzavý let, pod bombardérem Su-24, což naznačuje, že ji asi použila Wagnerova skupina u Bachmutu.

 

Hořlavý aerosol k ničení živé síly

 

Termobarické pumy ODAB jsou účinnější než klasické stejně hmotné tříštivotrhavé KAB/FAB -1500. ODAB-1500 zasáhne plochu 500 metrů čtverečních. Využívají efektu, že hořlavý aerosol má mnohem větší energii než klasická trhavina.

 

Asi deset metrů před dopadem se hořlavý aerosol rozptýlí a pak exploduje s větší silou. Exploze vytvoří ohnivou stěnu a tlak 120 atmosfér. V místě výbuchu je naopak podtlak, neboť je spotřebován kyslík. Vzhledem k účinku se používají především k ničení živé síly nepřítele.

Termobarické zbraně se považují za druhé nejsilnější po jaderných, myšleno co do objemu uvolněné energie vzhledem k hmotnosti.

 

I když jsou ODAB-1500 silné, Defense Express upozorňuje, že jde o řídce používané zbraně. Ukrajinský analytik Oleksandr Kovalenko ve vyjádření pro ukrajinský kanál 24 ale varoval, že Rusové nebudou mít problém s jejich výrobou. „Rusové sahají jen do svého arzenálu leteckých pum ze sovětské éry. Mohou je vyrábět za použití starých technologií,“ upozornil Kovalenko.

 

Termobarické zbraně nejsou nijak nové, už za první světové války je zkoušelo vilémovské Německo. Termobarické bomby ODAB-500 využívala už sovětská armáda, nasadila je v osmdesátých letech v Afghánistánu. Tyto bomby mělo použít i syrské letectvo už v letech 2012 u Azazu, Kusajru a v Rakce.

 

Termobarické zbraně nejsou zakázané, všechny pokusy o jejich zákaz dosud selhaly.