Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rusové navrhnou Ukrajinu rozdělit jako Koreu

8. 1. 2023

Rusové navrhnou Ukrajinu rozdělit jako Koreu

 

 

dnes 17:46,8.1.2023

Petr Jemelka

Rusové se chystají navrhnout rozdělení Ukrajiny na dvě svébytné entity, podobně jako k tomu došlo v případě Koreje. V rozhovoru pro ukrajinská média to o víkendu prohlásil tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksij Danilov.

Článek

„Nabízejí nám teď korejský scénář. Nechvalně známou 38. rovnoběžku. Že někteří Ukrajinci budou tam a jiní zůstanou jinde. Rusové by teď přišli s čímkoliv. Vím jistě, že jednou z možností, kterou nabídnou, bude paralela k 38. rovnoběžce,“ prohlásil Danilov.

Kde by měla být Ukrajina rozdělena, ale nezaznělo.

Putinův vyjednavač Dmitrij Kozak podle Danilova objíždí evropské politiky z dřívější éry, s nimiž byl před invazí v kontaktu, když ještě byli ve funkcích, a jejich prostřednictvím dává Západu na srozuměnou, že je Moskva ochotna k ústupkům výměnou za příměří, jež jí zaručí status quo, tedy jí přizná alespoň některá obsazená ukrajinská území.

Rusko už dříve prohlásilo za své území Doněckou, Záporožskou, Chersonskou a Luhanskou oblast. Ovšem neovládá veškerá území těchto regionů. Od roku 2014 okupuje Krym. Ukrajina požaduje, aby se Rusko stáhlo z veškerých ukrajinských území včetně Krymu. Jakékoliv příměří Kyjev podmiňuje úplným stažením Rusů z okupovaných území.

 

 

Foto: Mapy.cz

 

Ruskem anektovaná území

 

 

 

Rusko se po svátcích chystá mobilizovat dalších až půl milionu mužů, obává se Ukrajina

Válka na Ukrajině

Zároveň se podle Danilova Rusové chystají na novou ofenzivu. „Pozorujeme celou řadu náznaků, že začíná určitá aktivizace. Že se chystají na navýšení počtu bojových operací v únoru,“ uvedl Danilov.

S tím, že se Rusové chystají v nejbližších dnech nebo týdnech zahájit další ofenzivu, a to možná po celé délce fronty, tento týden přišla i ukrajinská rozvědka. Ta navíc předpokládá, že Kreml vydá příkaz k další mobilizaci až půl milionu mužů. Danilov se obává rovněž toho, aby se Rusům nepodařilo do války vtáhnout také Bělorusy.

 

„Mají vůli zatáhnout Bělorusko do otevřené konfrontace. Ruské tajné služby k tomu provádějí provokace. To nám dává důvod si myslet, že může přijít eskalace tímto směrem,“ dodal Danilov.

Rozdělení Koreje na komunistickou KLDR na severu a na proamerickou Jižní Koreu na jihu země pramení z okupačních zón z konce druhé světové války podle 38. rovnoběžky. Severní Koreu okupoval Sovětský svaz a tu Jižní Spojené státy. Mezi nově vzniklými státními útvary v roce 1950 vypukla válka, která ale o tři roky později skončila příměřím a vybudováním demilitarizované zóny – opět podél 38. rovnoběžky.

„Při rozhovorech s představiteli Koreje jsem si všiml, že se domnívají, že bylo chybou dělat ústupky. Shodují se, že to tehdy bylo nutné, ale teď mají problémy,“ dodal Danilov podle serveru Ukrajinska pravda.

 

https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-rusove-navrhuji-ukrajinu-rozdelit-jako-koreu-40419411#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest203_personalizovany_layout_varCC&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz