Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rusové kontinuálně postupují, varují analytici

27. 5. 2022

Rusové kontinuálně postupují, varují analytici

 

Dnes 7:41, 27.5.2022 – New York

Alex Švamberk, Novinky

 

 

Ruské jednotky v těžkých bojích na východě Ukrajiny stabilně postupují a získávají další území, uvedl ve čtvrtek americký Institut pro studium válek (ISW). Uvedl také, že Rusové chtějí na okupovaných územích vytvořit třetí obrannou linii proti případnému ukrajinskému protiútoku.

Ukrajinský vojenský náklaďák míří k frontě u Izjumu.

Tajemnice ukrajinského ministra obrany Hanna Maljerová uvedla, že boje jsou vedeny s maximální intenzitou při srovnání s předchozími ruskými nástupy. Podle ní budou dále eskalovat.

Rusové už kontrolují 95 procent území Luhanské oblasti. Ovládnou-li Severodoněck, budou kontrolovat všechna velká města na území Luhanské oblasti.

 

Ukrajinští vojáci připouštějí problémyVálka na Ukrajině

 

ISW uvedl, že Rusko má nyní čtyři cíle. Hlavním je obsadit východ Ukrajiny. S tím souvisí snaha obklíčit ukrajinské vojáky, kteří ho brání, mezi Izjumem a pomezím mezi Doněckou a Luhaskou oblastí. Rusové se proto pokusili útočit na Bohorodyčne asi 30 km jihovýchodně od Izjumu a ostřelovali obce ležící směrem ke Slovjansku.

 

Ruská invaze na Ukrajině

Foto: Novinky

Pokračují ruské snahy obklíčit Severodoněck, jehož severovýchodní okraj už okupanti drží. Už obklíčili ukrajinské jednotky v oblasti mezi Zolotým a Orichivem.

Okupační jednotky také postupují na západ od Popasné, síly doněckých a luhanských separatistů plně ovládly Svitlodarsk a Midnu Rudu a vesnice u dálnice M03.

S hlavním cílem souvisejí i vedlejší. Těmi jsou operace u Charkova, operace na jihu Ukrajiny a také jednání Rusů na okupovaných oblastech.
Na jihu chtějí Rusové vybudovat třetí linii obrany, která by měla bránit případnému ukrajinskému protiútoku. Ten se očekává v létě.