Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ruský prezident Putin a běloruský prezident Lukašenko podepsali dekret o svazovém státu

4. 11. 2021

Ruský prezident Putin a běloruský prezident Lukašenko podepsali dekret o svazovém státu

16:36 04.11.2021

© Sputnik / Sergey Mamontov

 

Ruský prezident Vladimir Putin a běloruský prezident Alexandr Lukašenko podepsali integrační dekret svazového státu. Tento dokument schvaluje hlavní směry realizace Dohody o vytvoření svazového státu na období od roku 2021 až 2023 a 28 programů.

Dekret schvaluje všech 28 svazových programů, které byly schváleny ještě v září, a také základní směry realizace bodů Dohody o vytvoření svazového státu na roky 2021 až 2023.

Kromě toho prezidenti přijali koncepci migrační politiky a schválili vojenskou doktrínu. Lukašenko během zasedání zdůraznil, že státy chtějí posílit regionální seskupení vojsk, které už teď slouží jako spolehlivý štít.

Putin zdůraznil, že podepsání dekretu o integraci je krokem kupředu, který je prospěšný pro obyvatele obou zemí a není spojen s vnitřní politiсkou situací.

Programy svazového státu počítají s integrací měnových systémů, společné budou principy vybírání nepřímých daní, boj s terorismem a vzájemný přístup k vládním zakázkám a nákupům.

 

Sjednotí se makroekonomická politika, státy také integrují platební systémy a harmonizují měnovou politiku. Vytvoří i společné trhy s ropou a plynem.

Rusko a Bělorusko podepsaly 8. prosince 1999 smlouvu o založení svazového státu. K 20. výročí dokumentu byla zřízena pracovní skupina pro odvětvové plány. Moskva a Minsk je pak přeformátovaly na integrační programy svazu. Většina z nich platí do roku 2025, některé do roku 2027. Moskva i Minsk opakovaně zdůraznily, že v programech svazu nejsou žádné politické otázky spojené se ztrátou suverenity.