Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rusko zvažuje „energetickou válku“ proti EU

13. 3. 2022

Rusko zvažuje „energetickou válku“ proti EU

 

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov oznámil, že protisankce proti Evropské unii budou vyhlášeny a provedeny v nejbližších dnech. Rusko se podle pozorovatelů už nebojí energetické války proti EU.

Sergej Rjabkov, náměstek ruského ministra zahraničí

13. března 2022 - 07:20

 

Několik ruských médií v sobotu oznámilo, že ruská vláda vypracovala masivní protisankce proti USA a Evropské unii a zavede je v nadcházejících dnech.

 

Většina odborníků a pozorovatelů očekává, že se plánují i opatření, která tvrdě zasáhnou evropský energetický trh. Obvykle dobře informovaný novinář s odkazem na ruské ministerstvo zahraničí píše na Telegramu:

 

„Ruské ministerstvo zahraničí: Rusko je v případě potřeby připraveno na tvrdou konfrontaci s EU v energetickém sektoru."

 

Toto je varování o naší připravenosti zahájit v případě potřeby globální ekonomickou válku.

 

Zablokování dodávek energie by zničilo Evropskou unii. Celá průmyslová odvětví by se zastavila a miliony lidí by přišly o práci.

 

Sympatie k „neuvěřitelným Ukrajincům“ vyprchají a domácí nestabilita srazí politické systémy celých zemí. V některých zemích se dostanou k moci fašisté (v původním smyslu politického termínu), v jiných propukne občanská válka a vnitřní teror.

 

V této situaci nebude nic bránit Rusku v dodávkách zbraní povstalcům od Vilniusu po Madrid. Mimochodem, kdo říká, že Baskové se ještě neučí taktiku používání MANPADS a protitankových systémů Javelin?

 

Hladomor zpustoší globální jih a Rusko bude jedinou zemí, která dokáže nasytit hladové. Tyto armády hladových lidí se mohou proměnit v novou vlnu uprchlíků, nebo mohou být vyzbrojeni k lovu bývalých bílých kolonialistů napříč Eurasií a Afrikou.

 

Náměstek ministra zahraničí Ruské federace Sergej Rjabkov v sobotu rovněž oznámil, že během několika dní budou zveřejněny osobní sankční seznamy vůči západním politikům, podnikatelům a dalším celebritám. V ruské televizi Rjabkov řekl:

„Seznamy jsou hotové. Právě to řešíme. To je z velké části součástí naší každodenní práce. Fixování toho, jak a do jaké míry reagovat na sankce, je pravděpodobně špatné.“

 

Nejvyšší diplomat oznámil, že ruský přístup k sankční válce bude „chladnokrevný".

 

Dopady západních sankcí vyhodnotil jako „zvladatelné“. Sankce a hospodářská válka byly nevyhnutelné a v žádném případě nezávisely na ruských akcích.

 

Rjabkov doslovně: „Věděli jsme a víme, že musíme kdykoli očekávat americkou zlobu. Na tuto situaci, kterou nyní zažíváme, jsme se připravili. Sankce by existovaly i bez vojenské operace. Tohle spolu nemá nic společného. Kdyby nedošlo ke speciální operaci, kdyby se situace kolem Doněcké a Luhanské lidové republiky alespoň stala relativně normální, myslím, že Washington a jeho zástupci by stále našli záminku k zavedení toho všeho (sankcí).“

 

O vztahu důvěry mezi Ruskem a USA již nemůže být řeč. Ministerstvo zahraničí počítalo: Počet amerických sankcí proti Rusku už dávno přesáhl 100.

 

(rp,prvnizpravy.cz,miteleuropa,foto:arch.)