Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rusko spolu s dalšími členy OBSE vyzvalo k hájení historické pravdy

8. 5. 2021

Rusko spolu s dalšími členy OBSE vyzvalo k hájení historické pravdy

08:33 08.05.2021

© Sputnik / Kirill Kallinikov

 

Stálí zástupci Ruska a dalších 10 zemí při OBSE vyzvali k zachování a hájení historické pravdy o druhé světové válce. Uvádí se to v jejich prohlášení u příležitosti 76. výročí vítězství ve druhé světové válce.

 

Zmiňme, že dané prohlášení přijali zástupci Arménie, Ázerbájdžánu, Běloruska, Bosny a Hercegoviny, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Ruské federace, Srbska, Tadžikistánu, Turkmenistánu a Uzbekistánu.

 

„Naší posvátnou povinností je zachovat a pevně hájit historickou pravdu o událostech, které jsou uloženy v paměti našich národů a v archivních dokumentech. Falšování dějin druhé světové války, jejích příčin a výsledků uráží paměť bojovníků proti nacismu a jeho obětí, přispívá k manipulaci a podkopávání základů současných mezinárodních vztahů,“ píše se v prohlášení.

 

V prohlášení se také píše, že v této souvislosti je oslavování jakékoli formy nacistického hnutí, neonacismu a bývalých členů organizace Waffen-SS nepřijatelné.

„A to i v podobě budování pomníků a památníků a pořádání veřejných demonstrací za účelem oslavování nacistické minulosti, nacistického hnutí a neonacismu, stejně jako prostřednictvím oznámení či pokusů o prohlášení členů této organizace a těch, kteří bojovali proti antihitlerovské koalici, spolupracovali s nacistickým hnutím a páchali válečné zločiny a zločiny proti lidskosti, s účastníky národního osvobozeneckého hnutí, stejně jako přejmenovávání ulic za účelem oslavování jejich hrdinství,“ uvádí se v textu.

 

Zároveň je třeba poznamenat, že je nutné důsledně dodržovat rozhodnutí Mezinárodního vojenského tribunálu v Norimberku, která nemají promlčecí lhůtu.

„Důrazně odsuzujeme pokusy o rehabilitaci a oslavování nacistických zločinců a jejich spolupachatelů. V této souvislosti bereme na vědomí rezoluci Valného shromáždění OSN přijatou dne 16. prosince 2020 „Boj proti oslavě nacismu, neonacismu a dalším praktikám, které přispívají k eskalaci moderních forem rasismu, rasové diskriminace, xenofobie a souvisejících nesnášenlivostí“. Zamlčování zločinů motivovaných rasovou, etnickou a náboženskou nenávistí, včetně neonacismu, agresivního nacionalismu, hrozí opakováním minulých tragických chyb,“ zdůrazňuje se v prohlášení.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář