Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rusko splatilo sovětské dluhy

28. 1. 2020

Rusko splatilo všechny dluhy ze sovětské éry

Putin doplatil centrálním bankám zbytek dluhu. Rusko se tak stalo první zemí, které se osvobodilo od sevření bankovním systémem

      

Ruský prezident Vladimir Putin provedl konečnou splátku za dluhy všech bývalých sovětských republik světovým centrálním bankám – čímž se Rusko stalo jedinou zemí, která se osvobodila z tyranského sevření bankovního systému.

 

Dluh k Bosně Hercegovině v částce 125,2 milionu $ byl vyrovnán podle dohody mezi vládami Ruské federace a Radou ministrů Bosny a Hercegoviny, potvrdil v úterý ruský ministr financí Alexej Kudrin.

 

Rt.com hlásí:

Zbývající dluh byly peníze Sovětského svazu dlužené Jugoslávii. Zahraniční dluh SSSR se nahromadil různými způsoby. Dluhopisy k Západním zemím se na trhu dluhopisů začaly sbírat po roce 1983. Peníze dlužené bývalé Jugoslávii byly důsledkem obchodování mezi oběma zeměmi.

 

Proč Rusko splácí sovětský dluh samo

 

Původně se předpokládalo, že zahraniční dluh SSSR budou splácet všechny jeho republiky. V prosinci 1991 o tom byl podepsán dokument. Většina toho dluhu byla ruská (61,34 procenta). Ukrajina měla doplatit 16,37 procenta a Bělorusko mělo zaplatit 4,13 procenta. Avšak Estonsko, Lotyšsko, Litva, Ázerbájdžán, Moldávie, Turkmenistán a Uzbekistán tuto dohodu nepodepsaly. Kvůli tomu Rusko převzalo všechen tento dluh výměnou za majetky po celém bývalém Sovětském svazu.

 

Když se v roce 2014 vztahy s Ruskem zhoršily, hrozil Kyjev, že znárodní ruské majetky na Ukrajině. V té době ruský ministr zahraničních věcí Ukrajině připomněl, že dluží 20 miliard $ dluhů ze sovětské éry, a jestli Kyjev tuto otázku vynese, bude Moskva požadovat proplacení.

 

V roce 1994 byl dluh bývalého SSSR téměř 105 miliard $. Největší podíl na této částce (přes 47 miliard $) náležel Pařížskému klubu věřitelů. To byl fond 19 věřitelů převážně ze Západu včetně USA a Británie.

 

Rusko začalo své dluhy za prezidentství Vladimira Putina aktivně umořovat, což bylo zároveň období ohromného vzepětí cen ropy, které do této země přivedlo spoustu zahraničních měn.

 

Jeden z posledních dluhů ze sovětské éry byl doplacen loni Kuvajtu. Rusko zaplatilo 1,1 miliard $ a dodalo do této země produkty high-tech v ceně 620 milionů $.


Rusko promíjelo pohledávky dlužené SSSR

 

Rusko spolu s tím odepisovala značné části pohledávek dlužených rozvojovými zeměmi. Rusko v roce 2014 prominulo více než 30 miliard $ dluhu Kubě, což obnášelo 90 procent celkových pohledávek. Zbývající dluh v částce 3,5 miliard $ bude splacen do deseti let ve 20 stejných tranších.

 

Rusko rovněž odepsalo dluh Iráku v částce 21,5 miliardy $, Mongolsku (11,1 miliardy $), Afghánistánu (11 miliard $) a Severní Koreji (10 miliard $) stejně jako 20 miliard $ pohledávek u několika afrických zemí.

Rusko v uplynulém desetiletí prominulo rozvojovým zemím více než 100 miliard $.

Zdroj: rt.com, vytvořeno 23. 8. 2017 16:58

 

AC24.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář