Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rusko se snaží zastavit ukrajinský postup na jihu

28. 7. 2022

Rusko se snaží zastavit ukrajinský postup na jihu

 

Včera 7:22, 27.7.2022 – Kyjev/Washington

Alex Švamberk, Novinky

 

Ruské jednotky se na jihu země u ústí Bugu v Chersonské a Mykolajivské oblasti pokoušejí zastavit postup ukrajinských sil. Plyne to ze středeční svodky ukrajinského generálního štábu. Pokračují i boje na Donbasu.

Rusové vybombardovali školu v Bachmutu. Foto: Reuters

 

Podle ukrajinského generálního štábu na jihu Ukrajiny Rusové nasazují větší počty bezpilotních letadel, aby lépe sledovali ukrajinský postup a mohli na něj reagovat.

 

Ruské jednotky ostřelovaly cíle na území pod ukrajinskou kontrolou, ostřelovány byly katastry deseti obcí včetně Kavkazu, Tokarevu a Poljany. Náletům čelila Novymykolajivka a Ljubomyrivka. Rusové se také v oblasti pokusili o útok u Bilohorivky, ale neuspěli.

 

 

Foto: Novinky

Ruské jednotky se dále pokoušely postoupit ve směru na Bachmut, Slovjansk a Kramatorsk. Z děl, minometů a raketometů byly ostřelovány desítky obcí. Prorazit se ruští vojáci opět pokusili u Verchnokamjanského, ale byli odraženi. Neuspěli ani v boji u Soledaru. U Semihirje podnikli průzkum bojem, v místě dál dochází ke střetům.

Pod dělostřeleckou palbou byla opět Charkovská oblast, kudy vedou ruské zásobovací cesty, jejichž kapacitu se snaží zvýšit pomocí pontonových mostů.

Separatisté chtějí do konce srpna ovládnout Donbas

I když náměstek ministra informací samozvané Doněcké lidové republiky (DNR) Daniil Bezsonov 25. července uvedl, že DNR očekává, že do konce srpna ovládne celou Doněckou oblast včetně Slovjansku a Bachmutu, podle Institutu pro studium války (ISW) není jasné, zda na to mají ruské jednotky a milice samozvaných lidových republik dost sil.

Uvedl, že je nepravděpodobné, že by do podzimu obsadily další významné území na Ukrajině. V červenci nehlásí skoro žádná nově získaná území.