Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rusko se odmítlo vrátit do hlavního „elitního klubu“ Západu

8. 9. 2021

Rusko se odmítlo vrátit do hlavního „elitního klubu“ Západu

8. 9. 2021 Janinna  

ALEXANDR NOSOVIČ

 

Nečekanou reakci Moskvy vyvolalo oznámení japonského ministerstva zahraničí o pozvání Číny a Ruska na summit G7 o Afghánistánu. 

Na Smolenském náměstí se vysmáli „západním partnerům“ a dali jasně najevo, že Rusko nemá zájem ani dočasně se vrátit do G7.  Vlastně je to skvělý výsledek „mezinárodní izolace Putina“:
nejen jednotlivé západní země, ale Západ jako celek uznává, že bez Moskvy nelze vyřešit klíčové světové problémy, a láká Rusko zpět do svého „elitního klubu“. 

Návnada však na Rusko nezabírá: pro něj už západní kluby a Západ jako takový ztratily své elitářství.

Japonský ministr zahraničí Toshimitsu Motegi hovořil o nadcházejícím mimořádném zasedání ministrů zahraničí zemí G7. Schůzka je naplánována na středu 8. září a je zcela věnována situaci v Afghánistánu. Japonský ministr zmínil, že na schůzku byli pozváni také ministři zahraničí Ruska a Číny. 

Pro Rusko je tato zpráva obzvláště důležitá: není to tak dávno, co bylo plnohodnotným členem G7.

V roce 2014 Rusko demonstrativně vyloučili ze „sedmičky“ v souvislosti s „anexí Krymu“, čímž slavnostně vyhlásili odstranění Ruské federace z „civilizovaných zemí“.

Nyní potichu žádají o dočasné vrácení zpět. Protože Rusko, jak se ukázalo, je zemí, bez které není možné vyřešit klíčové světové problémy.

Zejména o Afghánistánu. Afghánský problém nelze řešit bez Ruska a nelze jej ani vyřešit.

Moskvě se proto nabízí účast v „hlavním elitním klubu světa“ výměnou za to, že Moskva a Peking pomohou Západu zjistit, co dělat s Afghánistánem.

V posledních letech je to již druhý návrh Rusku, aby se znovu podílelo na práci G7. 

Bývalý americký prezident Donald Trump poprvé před rokem navrhl, aby se G7 stala opět G8. 
V „sedmičce“ Trump viděl jakousi návnadu, pomocí níž lze Kreml odvrátit od sblížení s Čínou, které pro Spojené státy nabralo nebezpečnou rychlost.

Následně se všichni ostatní „členové klubu“ vrhli na Trumpa. Jak vůbec může mluvit o návratu Ruska do G7, než Rusko „změní své chování“? Rusové byli potrestáni vyloučením z nejdůležitějšího „elitního klubu“ světa a nyní Trump navrhuje zničit veškerý pedagogický efekt a kapitulovat před Putinem?

Uplynul rok. 

Nesystémového Donalda Trumpa v Bílém domě nahradil supersystémový Joseph Biden. Který ale dělá přesně to samé, co jeho skandální předchůdce. Stahuje vojáky z Iráku a Afghánistánu, říká, že místo amerických vojáků musí místní sami bojovat za svoji svobodu a své štěstí a Amerika musí řešit své vnitřní problémy a nebude se angažovat v budování demokracie po celém světě.

Celý kolektiv „svobodného světa“ již žádá Rusko o účast na summitech G7.

Rusko se rozhodlo neúčastnit se setkání ministrů zahraničí o Afghánistánu:

Ruská strana neplánuje účast na setkání o Afghánistánu na úrovni ministrů zahraničí řady zemí, uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharova.

„Rusko se této schůzky nezúčastní,“ řekla Zacharova agentuře TASS.

„Partneři prokazují nesystémový přístup. Před dvěma dny jsme obdrželi signály z Berlína a Paříže ohledně určitého setkání, ale o G7 se nemluvilo. Následovalo prohlášení Tokia v souvislosti s G7. To vše se děje na pozadí různě halasných prohlášení „sedmičky“ o Rusku a prohlášení jednou o neúčasti, podruhé o účasti ve formátu,“ komentovala prohlášení japonského ministra zahraničí Maria Zacharova, tisková tajemnice ruského ministerstva zahraničí.

Oficiální zástupce ruského ministerstva zahraničí vyvozuje o signálech ze Západu následující závěr:

„Západní partneři „nevědí, co od sebe a světa kolem sebe chtějí“.

Taková sarkastická reakce z Moskvy není o nic méně významnou zprávou než pozvání Ruské federace na setkání G7. Rusko upřímně dalo najevo, že netouží ani dočasně se vrátit do „hlavního elitního klubu na světě“, protože Západ a jeho kluby už pro něj nejsou elitou.

Ale v roce 2014 bylo vyhoštění z „velké sedmičky“ považováno za nejzávažnější neekonomickou sankci vůči Ruské federaci. Stejně jako přijetí do „klubu sedmi“ v devadesátých letech bylo nazýváno hlavním zahraničněpolitickým úspěchem nového demokratického Ruska, tak bylo vyhoštění z G7 vydáváno za hlavní mezinárodní selhání „Putinova režimu“.

Rusku bylo odebráno právo sedět u stolu, u kterého se určuje osud světa; takhle to bylo prezentováno. Možná tomu tak ve skutečnosti bylo … v 90. letech minulého století.

Nyní se situace obrátila naruby.

„Velká sedmička“ může určovat osud světa, ovšem jen tehdy pokud u jejího stolu sedí Rusko.

A Čína.

Takže o návrat Ruska na G7 tedy více usiluje „sedmička“ než Rusko. Proto navrhují setkání, navzdory skutečnosti, že Rusko „své chování“ ani v nejmenším nezměnilo. Uznává Krym za svůj, požaduje od Ukrajiny provádění minských dohod a táhne jednotky k ukrajinským hranicím, jakmile v Kyjevě někdo začne vytahovat „chorvatský scénář“ reintegrace Donbasu vojenskými prostředky.

Západ však nemá čas na dodržování zásad. Je nutné ukázat, že jeho „velká sedmička“ je stále schopná určovat světové procesy. Bez Ruska a Číny to nejde, proto – „vrať se, všechno odpuštěno!“

Pokud by Ukrajina byla na místě Ruské federace a pozvali ji na G7, Vladimir Zelenský by byl ohromen štěstím. Ovšem ne Rusko. Tyto provinční komplexy Rusku nevyhovují.

Rusko bude budovat interakci se Západem podle svých vlastních pravidel a všemožné „skleněné korálky“ pro divochy, jako jsou pozvánky do „elitních klubů“, na Moskvu neplatí.

Chcete, aby vám Rusko pomohlo uklidit vše, co jste v Afghánistánu natropili? Rusko vám řekne, jak, kdy, za jakých podmínek a za jakou cenu je připraveno vám tuto službu poskytnout.

A návrat k „velké sedmičce“ (zejména dočasně) .. tak za to tato služba rozhodně nestojí. 

Za tento návrat Ruska si musíte ještě připlatit.

Pokec24.cz