Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rusko prý zasadilo velkou ránu právům LGBTQI+

26. 11. 2022

Rusko prý zasadilo velkou ránu právům LGBTQI+

25.11.2022 12:40

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken na svém twitterovém účtu vyzval ruské poslance, aby odmítli zákon zakazující LGBT propagandu v Rusku. Blinken tvrdí, že jde o zásah do práv a projevu LGBT. „Navrhované rozšíření ruského zákazu LGBTQI+ informací by bylo další velkou ranou pro svobodu slova a lidská práva LGBTQI+ lidí v Rusku. Vyzýváme ruské zákonodárce, aby zákon stáhli a respektovali lidská práva a důstojnost všech,“ uvedl před čtvrtečním třetím hlasováním ve Státní dumě.

Navzdory tomuto apelu z Washingtonu Státní duma, dolní komora parlamentu, ve čtvrtek ve třetím čtení návrh zákona, který zakazuje propagaci LGBT agendy, schválila. Šíření tezí LGBT hnutí, včetně nabádání ke změně pohlaví, bude zakázáno v tradičních hromadných sdělovacích prostředcích, na internetu, v knihách, audiovizuálních službách, filmech v kinech a reklamních sděleních, informovala k zákonu agentura Interfax.

Ruští poslanci rozšířili seznam obsahu zakázaného pro šíření dětem, který zahrnuje propagaci a předvádění netradičních sexuálních vztahů a/nebo preferencí a také informace, které mohou děti přimět ke změně pohlaví. Zavádí se nové označení, které odděluje pojmy „demonstrace“ a „propaganda“.

Zavádí se nový systém na ochranu přístupu k televiznímu a rozhlasovému vysílání obsahu zakázaného dětem, a také označení věku v propagačních materiálech takového obsahu. Nové předpisy navíc zpřísnily omezení reklamních sdělení, která nebudou moci obsahovat informace naznačující netradiční vztahy nebo sexuální preference.

Celkem 390 jde o balíček novel až pěti zákonů. Spolu s nimi byly zavedeny také novely zákona o správních deliktech. Byly zavedeny pokuty za LGBT propagandu: 50-400 tisíc rublů pro fyzické osoby, 100-800 tisíc rublů pro osoby ve veřejných funkcích a 800 tisíc - 5 milionů rublů nebo pozastavení činnosti až na 90 dní pro právnické osoby.

Za propagaci pedofilie jsou tresty 200-800 tisíc rublů pro fyzické osoby, 400 tisíc-2 miliony rublů pro osoby ve veřejných funkcích a 1-10 milionů rublů nebo pozastavení činnosti až na 90 dnů pro právnické osoby.

LGBT demonstrace a informace vybízející ke změně pohlaví mezi teenagery budou potrestány pokutami 50-200 tisíc. Rublů pro fyzické osoby, 100-400 tisíc rublů pro osoby ve veřejných funkcích a 800 tisíc – 4 miliony rublů nebo pozastavení činnosti až na 90 dnů pro právnické osoby.

Správní sankce bude rovněž postihována za propagaci změny pohlaví šířením informací nebo prováděním veřejných aktivit s cílem prezentovat změnu pohlaví jako atraktivní nebo propagovat informace o změně pohlaví, které vzbuzují zájem o takové aktivity. Takové činy mají za následek uložení správní pokuty právnické osobě ve výši 50–100 rublů, pro osoby ve veřejných funkcích 100-200 tisíc rublů, pro právnické osoby od 800 tisíc do jednoho milionu rublů nebo správní pozastavení činnosti na dobu až 90 dnů.

Pro cizince a osoby bez státní příslušnosti návrh zákona počítá za výše uvedené trestné činy se správním vyhoštěním z Ruské federace.

Kromě toho byla schválena novela, která zakazuje prodej zboží, včetně zboží dováženého, obsahujícího informace, které mohou v případě šíření vést ke správní nebo trestní odpovědnosti.

 Jan Urbach

vaše věc.cz

 

Foto: Velvyslanectví USA v Moskvě podporuje LGBT komunitu vyvěšováním duhové vlajky