Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rusko dalo Západu dvě možnosti - Politiku nebo válku

13. 1. 2022

Rusko dalo Západu dvě možnosti - Politiku nebo válku

Janinna  

Náměstek ministra zahraničí RF Alexandr Gruško dal jasně najevo, že Rusko dává Západu na výběr ze dvou možností: buď politiku, nebo válku. Rusko má legální způsoby, jak využít kteroukoli z nich.

Během brífinku Gruško shrnul výsledky jednání mezi Ruskem a NATO o bezpečnostních zárukách. Poznamenal, že Rusko již nyní cítí skutečnou hrozbu pro svou bezpečnost. Rusko přijme opatření na ochranu své bezpečnosti, včetně vojenských prostředků.

Uvedl – máme celou řadu zákonných vojensko-technických opatření, která lze uplatnit, je-li ruské území vnímáno „jako objekt pro cílené úderné zbraně“.

Náměstek ministra zdůraznil, že Rusko s takovou vizí nemůže v žádném případě souhlasit.

„Přijmeme veškerá nezbytná opatření k odražení hrozby vojenskými prostředky, pokud to nevyjde politickými prostředky,“ dodal diplomat.

Na briefingu Gruško zdůraznil:

Rusko by mělo být členskými státy Severoatlantické aliance vnímáno jako země, která zaručuje mír v euroatlantickém prostoru.  Spolupráce je možná pouze tehdy, pokud NATO přijme tuto roli Ruska.

Gruško o pokusech NATO omezit Rusko: „Nezastírá se, že toto je hlavní účel aliance“.

V Bruselu se konalo první zasedání Rady Rusko-NATO po 2,5 letech. Zaměřilo se na ruské iniciativy pro zajištění bezpečnosti. Náměstek ruského ministra zahraničí Alexander Gruško po setkání uspořádal tiskovou konferenci. 

pokec24.cz