Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rusko a Čína se mohou stát reálnými spojenci ve vojenské oblasti

10. 10. 2019

9.10.2019 VSa Zprávy       

 

Svědčí o tom Putinova slova, že Rusko pomáhá Číně s budováním protiraketového systému obrany.

 

Rusko skutečně pomáhá Číně s vybudováním protiraketové obrany, jak řekl ruský prezident Vladimir Putin na jednání Valdajského klubu. Podle odborníků se však zatím nejedná o vytvoření společného systému protiraketové obrany obou zemí.

 

Putin se tématu dotknul v souvislosti s perspektivami rusko-čínské kosmické a vojensko-technické spolupráce a potvrdil, že Rusko Číně s vývojem protiraketové obrany pomáhá, systém prý „kardinálním způsobem zvýší obranyschopnost ČLR“.

 

Podle zdroje z ruského zbrojního průmyslu platí mezi Ruskem a Čínou minimálně jedna dohoda, která se týká dodávek systému, jde o přípravu programového zabezpečení v hodnotě 60 milionů dolarů. Na dohodě se podílí několik ruských zbrojařských firem.

 

Systém protiraketové obrany se skládá z nadzemního (silné radary) a kosmického (satelity) komponentu, a také ze systému pro komunikaci. Jenom takováto kombinace umožňuje zemi, která ji má, reagovat na jaderný útok a stává se i nástrojem jaderného odstrašování. Čínská strana se snaží systém protiraketové obrany vybudovat zhruba od roku 2010, starší pokusy v 80. letech byly neúspěšné.

 

Podle redaktora časopisu „Arzenál vlasti“ Viktora Murachovského povede tato spolupráce ke kompatibilitě obou (ruského i čínského) systémů. Zlepší se výměna informací mezi oběma zeměmi, i když každý z nich se bude nacházet pod vlastním vedením.

 

Podle specialisty na Čínu Vasilije Kašina se o spolupráci mezi Ruskem a Čínou v této oblasti diskutuje dlouho. Existují náznaky, že oblast protiraketové obrany se stane součástí nové dohody o vojenské spolupráci. Kašin dále zdůraznil, že pokud jde o budoucí koordinaci protiraketových systémů obou zemí, lze hovořit o spolupráci s dalekosáhlým dopadem, který se dá srovnat s americkou snahou o vybudování globálního protiraketového systému v různých regionech světa. Pro Rusko bude významné, že Čína posune zónu fungování systému o několik tisíc kilometrů na jih, pro Čínu zase, že Rusko tuto zónu posune dál na sever.

 

Putinova slova o spolupráci mezi Moskvou a Pekingem v této oblasti padla v době pokračující obchodní války Číny a USA. Může to znamenat, že vojenská spolupráce obou zemí se posunula z čistě formální úrovně na úroveň reálnou a namířenou proti USA, napsaly k tomu noviny South China Morning Post. Podle expertů ovšem přetrvávají pochybnosti, že by Rusko bylo ochotno podělit se s Čínou o svoje nejlepší technologie.

Casopisargument.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář