Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rusko a Čína chystají pro Západ další překvapení

31. 7. 2021

Rusko a Čína chystají pro Západ další překvapení

31. 7. 2021 Janinna  

 

Letos 15. července Rusko a Čína oslavily 20. výročí Smlouvy o dobrém sousedství, přátelství a spolupráci. První dohoda o těsné strategické spolupráci mezi oběma státy byla podepsána v roce 2001. V březnu tohoto roku se Moskva a Peking dohodly na dalším automatickém prodloužení této základní smlouvy na pět let. Vztahy mezi zeměmi jsou v dokumentu oficiálně definovány jako „komplexní, rovnocenné a důvěryhodné partnerství“.

 

Role Číny v ruské zahraniční politice je obrovská a přes sto let historie ji lze vnímat pozitivně i negativně. Podpis smlouvy o přátelství z roku 1950 byl umožněn poté, co čínská komunistická strana vyhrála občanskou válku a sjednotila zemi. Ideologická hádka mezi KSSS a KSČ v 60. letech však zkazila vztahy mezi SSSR a Čínou. Komunistickým stranám obou zemí se v následujících letech podařilo dohodnout, ale poté se rozpadl Sovětský svaz. Čína si vzala ponaučení ze smutné zkušenosti KSSS: podařilo se jí zemi včas modernizovat a znovu vybudovat bez katastrofálních následků.

 

Od té doby učinila Čínská lidová republika obrovský skok ve svém vývoji, stala se první ekonomikou na světě a dnes již buduje nový model rusko-čínských vztahů s nástupnickým Ruskem.

 

Právě o budoucnosti těchto vztahů 15. července hovořili Vladimir Putin a Si Ťin -pching prostřednictvím videokonference. Vedoucí představitelé obou zemí znovu zdůraznili důležitost prodloužení smlouvy o rusko-čínském přátelství a hovořili také o spravedlivém uspořádání světa a vytvoření multipolárního systému mezinárodních vztahů, v němž není místo pro diktát USA.

Šojgu přijal pozvání čínského ministra obrany k účasti na manévrech v ČLR

 

Dva týdny po setkání mezi prezidenty Ruska a Číny přijal šéf ruského ministerstva obrany Sergej Šojgu pozvání svého čínského protějšku Wei Fengheho k účasti na vojenských cvičeních, která se budou konat v srpnu na území ČLR. Manévry jsou organizovány za účelem posílení a rozvoje rusko-čínských vztahů, za účelem zvýšení úrovně vojenské spolupráce a přátelství mezi ozbrojenými silami obou zemí a také za účelem prokázání odhodlání a schopností Ruska a Číny společně chránit mír a stabilitu v oblasti.

 

Ruský ministr obrany na setkání s Wei Fenghem v Dušanbe poznamenal, že armády obou zemí se postupně vrací k předchozímu rytmu interakce. Kromě toho Sergej Šojgu poděkoval Wei Fengheovi za pozornost, kterou věnuje rozvoji vojenské a vojensko-technické spolupráce mezi Moskvou a Pekingem.

 

Šojgu také poblahopřál svému kolegovi k 94. výročí vytvoření Čínské lidové osvobozenecké armády.

 

Wei Fenghe řekl, že „byl velmi šťastný, že znovu vidí svého velkého a starého přítele“. Čínský ministr obrany navíc upřesnil, že toto setkání těší oba dva, ale některým zemím se to nelíbí.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že „účast na rusko-čínském operativně-strategickém cvičení „Sibu/Interaction-2021“, které se uskuteční v polovině srpna, přijmou jednotky jednoho ze sdružení Východního vojenského okruhu.“

 

Celkový počet vojáků a sil zapojených do společných cvičení s Čínskou lidovou osvobozeneckou armádou bude asi 10 tisíc lidí. Na manévrech se podílí velké množství vojenské techniky, včetně letadel, dělostřelectva a obrněných vozidel. Cvičení povede společně velení vojenských kontingentů obou zemí  A výcvikové úkoly budou řešit pracovníci na cvičišti Qintongxia pozemních sil CHKO.

 

Většina čínských uživatelů sociálních médií vyjádřila souhlas a podporu rozvoji vojenské spolupráce mezi Moskvou a Pekingem.

 

„Někteří politici na Západě říkají, že Čína a Rusko nemají tolik spojenců jako oni. Ale dvě komplexní partnerství mezi Čínou a Ruskem stačí k tomu, aby z toho byli špatní,“ řekl jeden z komentátorů.

 

„Ti, kdo v tomto období chtějí testovat sílu rusko-čínských vztahů, jsou buď hloupí, nebo slepí. Čína a Rusko společně podléhají západním sankcím a proto musí společně i jít,“ řekl další uživatel.

pokec24.cz