Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rusko a Bělorusko se dohodly na poskytnutí Minsku půjčky ve výši 1,5 miliardy dolarů

15. 9. 2020

Rusko a Bělorusko se dohodly na poskytnutí Minsku půjčky ve výši 1,5 miliardy dolarů

© Sputnik / Mikhail Klimentyev

Svět

15:00 14.09.2020(aktualizováno 16:05 14.09.2020)  

 

Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin během setkání s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem v Soči.

 

Vladimir Putin v průběhu jednání se svým běloruským protějškem uvedl, že Ruská federace splní dohodu o poskytnutí úvěru Bělorusku ve výši 1,5 miliardy dolarů. Ministři financí obou zemí na tom pracují.

 

Lídr ruského státu zdůraznil, že Bělorusové sami bez nápovědy z venku musí pochopit aktuální situaci v zemi.

 

Putin rovněž označil návrh na zahájení prací na ústavě republiky za logický a aktuální.

 

„Víme o vašem návrhu zahájit práci na ústavě. Myslím, že je to logické, včasné a účelné,“ uvedl prezident RF.

 

Také připomněl, že Rusko a Bělorusko mají velmi hlubokou kooperaci v mnoha odvětvích. Obě země musí obnovit výměnu zboží, která se snížila kvůli pandemii. Promluvil i o spolupráci v obranném průmyslu.

 

Lukašenko uvedl, že poslední události v republice ukázaly, že Minsk se musí držet blíže k Rusku, zejména v ekonomice.

 

„Ekonomika je základem všeho. Věřte mi, vždy jsme se této linie drželi (spolupráce s Ruskou federací, pozn. red.). A nedávné události nám ukázaly, že se musíme držet blíže k našemu staršímu bratrovi a těsněji spolupracovat ve všech otázkách, včetně hospodářství,“ prohlásil běloruský lídr v Soči.

 

„No, prokázali své odhodlání, pokud si někdo za hranicemi Běloruska chce mnout ruce, můžeme jim kdykoli dát přes prsty. A mě velmi těší, a já vám jsem za to moc vděčen, že jste ukázali, že běloruské hranice jsou hranicemi Svazového státu Ruska a Běloruska,“ poznamenal Lukašenko.

 

Putin prohlásil, že Rusko je i nadále odhodláno dodržovat všechny dohody s Běloruskem.

 

„Rusko je i nadále odhodláno dodržovat všechny naše dohody, s nimiž počítá Smlouva o Svazovém státě Ruska a Běloruska a Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti,“ podotkl.

 

Během jednání nechybělo téma vakcíny proti covidu -19.

„Podle dohodnutí našich premiérů a následně ministrů zdravotnictví bude Bělorusko první zemí, která dostane naši antivirovou vakcínu proti covidu-19, a již se začala účastnit poslední fáze jejího testování,“ pronesl Putin.

Lukašenko poděkoval Putinovi za tento krok.

 

„Pokud jde o koronavirus, jsem vám vděčný a velmi si vážíme, že jste nás dali do první řady, co se týče zajištění vakcínou. Vidíte, co se děje v Evropě. Rozhodně začala silná druhá vlna. Obávám se, že bude silnější než první. Tyto trendy již vidím, sledujeme je. Musím přiznat, že v Bělorusku k tomu tak, jako v Evropě, nedochází,“ zareagoval Lukašenko.

 

„Velmi pečlivě se připravujeme na to, aby k nám tato vlna nepřišla. Co je povzbudivé, Vladimire Vladimiroviči, naši odborníci a vědci si všimli, že tento virus již není takový, jaký byl. Obávám se však, že tento virus překryje různé chřipkové viry, které se zde potulují, a proto nesmíme polevovat,“ dodal.

sputnik

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář