Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ruské síly ustupují a připravují se na bitvu o Kupjansk

10. 9. 2022

Ruské síly ustupují a připravují se na bitvu o Kupjansk

Po neúspěchu ofenzivy na Chersonské frontě dosáhly ukrajinské síly významných úspěchů v Charkovské oblasti.

Ilustrační foto

10. září 2022 - 06:20

 

Zatímco vojenské operace ve stepích na jihu Ukrajiny vedly k hrozícím těžkým ztrátám, ve východních oblastech se postupující ukrajinské síly mohou ukrýt před ruskými letouny v lesích a využít terén k rozvoji útočných operací.

 

Ozbrojeným silám Ukrajiny se tak ráno 9. září podařilo vklínit hluboko do obrany nepřítele.

 

8. září generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny poprvé potvrdil ofenzivu v Charkovské oblasti.

 

Ukrajinská armáda neoznámila kontrolu nad městem Balakleya, ale byla vyhlášena prezidentem Zelenským. Místní zdroje uvádějí, že se ruským jednotkám podařilo zajistit bezpečný koridor pro stažení uskupení, které ve městě bojuje už tři dny.

 

K dnešnímu dni je ztráta Balakleje hlavní porážkou ruské armády na východní Ukrajině. Ukrajinská média slavnostně oslavují vítězství. Na sociálních sítích přitom média ovládaná Kyjevem již šíří výzvy místním obyvatelům, aby poskytli jakékoli informace o civilistech, kteří spolupracovali s ruskou armádou a obdrželi ruské pasy. Ukrajinští nacionalisté jsou známí brutálními represáliemi proti proruskému obyvatelstvu.

Na sever od Balakleje, po dobytí Volochov Jar, ukrajinská armáda vyslala část sil, aby zablokovala Ševčenkovo a pokračovala v ofenzivě podél dálnice směrem na Kupjansk. Ukrajinské útočné skupiny už dorazily do vesnic poblíž města. Jihozápadně od Kupjanska se Bezmyateznoe a Spodobovka dostaly pod kontrolu Ukrajiny.

 

Další skupina ukrajinských sil vyrazila na východ a dosáhla vesnice Senkovo na pravém břehu řeky Oskol. Existuje most, který má strategický význam pro dodávky ruské armády do seskupení v Izyumu.

Na jih od Balakleje se ukrajinské síly pokoušejí postoupit směrem k Veseloe a Kunye, ale byly zpomaleny poblíž Zalimanu.

 

Zbořil: Vojáci ze Severní Koreje na Donbasu?

 

Část ukrajinského uskupení se podílí na odvedení pozornosti ruské armády od hlavních směrů útoku. Místní ofenzíva začala poblíž Kopanki na jihozápad od Izyumu.

V ofenzivě ozbrojené síly Ukrajiny používají velké množství americké, turecké, francouzské, britské a další zahraniční vojenské techniky. Asi 20 % útočících sil jsou cizinci.

 

Kyjevu se zatím dařilo prokázat úspěchy nutné k zajištění dalšího financování ukrajinské armády jejími západními partnery. V důsledku toho Pentagon oznámil nový balíček vojenské pomoci Ukrajině v celkové výši 675 milionů dolarů. Zahrnuje další náboje pro HIMARS MLRS, 105mm houfnice, antiradarové střely HARM, obrněná vozidla Humvee atd.

 

Dnes se ruské síly pokoušejí zastavit NATO v Charkovské oblasti na Ukrajině.

 

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.