Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ruské letadlo se zdravotnickým vybavením odletělo do USA

1. 4. 2020

Ruské letadlo se zdravotnickým vybavením odletělo do USA

© Sputnik /

10:20 01.04.2020

 

Letadlo ruských Vzdušně-kosmických sil Ruské federace An-124-100 Ruslan s lékařskými rouškami a zdravotnickým vybavením odletělo do USA, oznámili na Ministerstvu obrany RF.

 

Ruské letadlo dopraví ve středu do USA ochranné prostředky a jiné zdravotnické potřeby, oznámil Sputniku mluvčí americké administrativy.

 

    „Očekáváme, že zítra (ve středu) přiletí ruské letadlo s osobními ochrannými prostředky a (zdravotnickými) potřebami, jak to nabídl včera prezident (RF Vladimir) Putin prezidentovi (USA Donaldu) Trumpovi,“ řekl mluvčí administrativy.

 

Podle jeho slov bude celý náklad okamžitě odevzdán uživatelům v koordinaci s Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv USA.

 

    „Stejně tak posílají Spojené státy zařízení a materiály do mnoha jiných zemí a budou to dělat i nadále v ještě větším množství, než můžeme nyní,“ podotkl zdroj agentury.

 

Mluvčí prezidenta RF Dmitrij Peskov dříve oznámil, že USA byla nabídnuta pomoc v podobě zdravotnické techniky a ochranných prostředků. Podotkl, že když nabízel americkým kolegům pomoc, vycházel Putin z toho, že „když američtí výrobci zdravotnického zařízení a materiálu rozběhnou výrobu, v případě nutnosti nám to budou moci oplatit“.

 

Předpověď Bílého domu

 

Počet obětí koronaviru v USA může činit od 100 tisíc lidí za příznivého scénáře a až 2,2 miliony za nepříznivého. Vyplývá to z odborných materiálů, které v úterý zveřejnila tisková služba Bílého domu.

 

Podle výpočtů příznivý scénář předpokládá „zasahování“, tedy úřední opatření na minimalizaci záporných následků pandemie. V tomto případě bude úmrtnost činit 100 až 220 tisíc lidí, v případě, když úřady nezasáhnou, zemře 1,5 až 2,2 milionu lidí, uvádí se ve zprávě pro tisk.

 

Odborníci kromě toho předpovídají, že špička úmrtnosti na koronavirus v USA připadne na 15. dubna – v tento den může zemřít 2214 lidí. Pak se tento počet začne snižovat a do 1. června dosáhne úrovně přibližně 250 mrtvých denně a méně než 100 do 1. července.

 

Podle informací americké Univerzity Johna Hopkinse do 19.49 (0.49 SEČ) bylo v USA zaregistrováno přes 188 tisíc případů onemocnění koronavirem, zemřelo přes 3800 lidí.

 

Pandemie COVID-19

 

Pandemie COVID-19, jehož první případy byly zaznamenány v čínském Wu-chanu koncem roku 2019, zasáhla okolo 200 zemí. Podle nejnovějších informací bylo ve světě zaznamenáno již přes 860 tisíc případů onemocnění, více než 42 tisíc lidí zemřelo.

 

Složitá situace s koronavirem vznikla v USA, Itálii, Španělsku a v řadě evropských zemí. V Číně, odkud začalo šíření COVID-19, bylo před několika dny oznámeno zastavení epidemie.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář