Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ruská zimní ofenzíva

27. 11. 2022

Ruská zimní ofenzíva

Gordon M. Hahn

 

22. listopadu 2022

 

Jediný způsob, jak Ukrajinci uvidí něco, co se bude blížit období svátků, je, že do Nového roku bude možné zařídit příměří, a to se může stát, bez ohledu na opakovaná tvrzení prezidenta Vladimíra Zelenského, že s Ruskem nebudou žádná jednání, dokud nestáhne všechny své jednotky. ze všech okupovaných území, včetně Krymu. Důvodů pro možné příměří je několik.

               

Za prvé, ruské kladivo se chystá dopadnout na Ukrajinu. Rukavice se sundávají; terčem jsou stanice elektrické energie, mosty a dokonce i „rozhodovací centra“, jako jsou vládní budovy centrálního Kyjeva. Rusko je jedním nebo dvěma dalšími masivními bombovými útoky na ukrajinskou energetickou a dopravní infrastrukturu trvale vyřadí z ukrajinského elektrického, vodního a železničního systému. Vzhledem k tomu, že první tři rozsáhlé bombové útoky na součásti elektrické sítě vyřadily „pouhých“ 50 procent ukrajinské elektrické infrastruktury, v Oděse a na dalších místech již propukají demonstrace kvůli zhoršující se humanitární situaci, přičemž Zelenskij posílá ukrajinskou KGB, SBU, potlačit protesty a zakázat zpravodajství v médiích. Kancelář prezidenta byla údajně nedávno techniky informována, že elektrizační soustava vstoupila do fáze ‚svévolné a nekontrolované nerovnováhy‘, a jeden z ukrajinských politiků naléhal na Ukrajince, aby byli připraveni opustit zemi v zimě. Jaká bude sociopolitická situace, až se tyto kritické infrastruktury zcela zhroutí a teploty budou o 20 stupňů nižší? Rusko se bude přibližovat strategii šoku a beznaděje, plně zničí veškerou infrastrukturu – vojenskou i jinou – jako to udělaly USA v Srbsku a Iráku a pravděpodobně bude nyní méně pečovat o to, aby se vyhnulo civilním obětem. 

               

Poté, co budou infrastruktury zcela zničeny nebo zneschopněny, budou ruské posily 380 000 pravidelných a nově mobilizovaných vojáků zcela přidány do ruských sil na jihovýchodě Ukrajiny. I bez těchto posil ruské síly nadále dosahují malých zisků v Donbasu v okolí Ugledaru, Bachmutu (Artěmevsku), protože stažení a stabilizace front v Charkově a Chersonu vedly k přesunu, a tedy koncentraci sil v Záporoží, Doněcku a Luhansku. Zimní ofenzíva asi půl milionu vojáků přinese podstatné zisky na těchto třech frontách a znásobí ukrajinské ztráty na personálu a materiálu, které jsou již tak vysoké. To by mohlo snadno vést ke kolapsu ukrajinských sil na jedné nebo více frontách. Na pozadí takového úspěchu by se ruský prezident Putin mohl také pokusit ohrozit Kyjev přesunem mnohem větších sil z Běloruska, než byly malé síly (30–40 000 vojáků), které postupovaly a poté se stahovaly z okolních oblastí Kyjeva v prvních měsících války. .

               

Za druhé, Západ trpí únavou Ukrajiny. Zásoby zbraní zemí NATO byly vyčerpány nad únosnou míru a sociální soudržnost se hroutí tváří v tvář dvouciferné inflaci a ekonomické recesi. To vše dělá Rusko vítězem na strategické úrovni a nutí Washington a Brusel, aby usilovaly alespoň o oddechové kouzlo prostřednictvím příměří. Důkazem toho je množství západních vůdců, kteří Zelenského vyzývají k obnovení rozhovorů s Putinem, a vznik ‚Sullivanova plánu‘. V poslední době se objevily zvěsti, že nový britský premiér Rishi Sunak použil balíček vojenské a finanční pomoci, který oznámil během své nedávné cesty do Kyjeva, aby zakryl svůj vzkaz Zelenskému, že Londýn již nemůže nést břemeno vedení evropské podpory Kyjevu. a že Kyjev by se měl znovu angažovat s Moskvou. Došlo k několikadennímu zpoždění čtvrtého kola raketových výpadů proti ukrajinské infrastruktuře, což naznačuje, že Putin čeká, zda Zelenskij ustoupí a nabídne rozhovory, než rozpoutá velké útoky na ukrajinskou infrastrukturu a ruskou zimní ofenzívu.

 

Za třetí, největší politické aktivum Ukrajiny – samotný Zelenský – bylo právě znehodnoceno, což ještě více ohrozilo politickou stabilitu Ukrajiny. Útok ukrajinské protivzdušné obrany na Polsko (náhodný nebo úmyslný) a naléhání ukrajinského prezidenta, že šlo o ruský letecký útok, navzdory důkazům a téměř jednomyslnému opačnému názoru mezi jeho západními podporovateli, těžce zasáhly Zelenského důvěryhodnost. Zelenský trvá na ruském původu rakety a technických aspektech ukrajinské protivzdušné obrany a tím naznačuje, že tato událost mohla být záměrným ukrajinským útokem pod falešnou vlajkou na území Polska/NATO, který měl vyprovokovat NATO nebo Polsko ke vstupu do války. Někteří na Západě si začínají uvědomovat nebezpečí ukrajinského ultranacionalismu a neofašismu, nemluvě o rostoucí megalomanii Zelenského, který se nejednou ukázal, že je ochoten riskovat příchod globální jaderné zimy, aby vyhněte se sezení u jednacího stolu naproti Putinovi. Někteří nyní možná pochopí, že tvrzení, že Putin chce zmocnit se celé Ukrajiny a obnovit SSSR, ne-li dobýt Evropu, jsou přízí, kterou spřádá Kyjev, aby přilákal vojenskou a finanční pomoc a nakonec vtáhl do války síly NATO. Přetrvává nebezpečí, že by se kyjevský sen o intervenci NATO mohl uskutečnit, je následující pokušení. NATO prohlásilo, že porážka Ukrajiny ve válce je porážkou NATO a NATO nemůže prohrát válku s Ruskem, protože by to urychlilo nastávající konec USA. hegemonie. Nelze vyloučit a může být dokonce pravděpodobné, že pokud by se zdálo, že Kyjev prohrává válku, že polské síly, NATO nebo nějaká „koalice ochotných“ přesunou vojenské síly na západní Ukrajinu až k Dněpru, ale učiní tak bez útoku na ruské síly. To by donutilo Rusko zastavit velkou část své vojenské činnosti nebo riskovat útok na síly NATO a rozsáhlejší celoevropskou válku. O tom nebo něčem podobném se už nejspíš uvažuje ve Washingtonu.

               

V současné době, aby se Západ udržel na palubě, se říká, že Zelenský tlačí na velitele ukrajinských ozbrojených sil Viktora Zalyuzniy, aby zahájil poslední předzimní ofenzívu v severním Doněcku (Svatovo a Severodoněck) nebo Záporoží. Zároveň se hovoří o pokračujícím napětí Zelenský-Zalyuzhniy kvůli jeho dobrému jménu a postavení hvězdy na Západě. Nejprve se objevilo napětí kvůli neshodám s předchozími ofenzivami a dřívějším vstupem Zalyuzhniy na západní mediální scénu. Na pozadí zhoršujícího se stavu na bojišti a mezinárodní strategické situaci je takové civilně-vojenské napětí plné potenciálu k převratu. Velká část Zelenského strategie a taktiky je řízena více politickými než vojenskými ohledy. V neposlední řadě mezi prvními je Zelenského politické přežití, kterému jakékoli příměří nebo mírové rozhovory vyžadující, aby se Kyjev podvolil se ztrátou většího území, jistě přinesou zkázu. Neofašisté, vojáci a velká část veřejného mínění nebudou tolerovat oběti na životech a majetku. Jiní se budou ptát, proč tomu všemu nebylo zabráněno souhlasem s ukrajinskou neutralitou; splněním Minsku 2 se tomu všemu dalo předejít. 

 

Možná se dostáváme k přelomovému okamžiku v ukrajinské válce. Žádná elektřina, žádná armáda, žádná společnost. Ale i zde, stejně jako při každé ruské okupaci středoukrajinských nebo západních ukrajinských zemí (neplánováno, ale možná je to v určitém okamžiku pro Putina nutností), čeká Kreml bažina. Rusko nemůže dopustit, aby na Ukrajině zavládl úplný společenský rozklad a chaos, než aby tolerovalo členskou Ukrajinu NATO s velkou neofašistickou složkou vedle. Vše výše uvedené a blížící se prezidentské volby naplánované na příští rok v Moskvě, Kyjevě a Washingtonu činí letošní zimu klíčovou pro všechny hlavní strany války.

 

https://gordonhahn.com/…ve/

Poznámka: Přeloženo googlem, upraveno

 

Přišlo e-poštou