Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozhovor prezidenta republiky pro MF Dnes 17. února 2022

17. 2. 2022

Rozhovor prezidenta republiky pro MF Dnes 17. února 2022

Podle informací tajných služeb Spojených států a NATO měla ve středu začít ruská invaze na Ukrajinu. Je středa, 14 hodin, zatím se nic neděje. Co si o těch zprávách myslíte? Bude válka?

Už před několika dny jsem řekl, že podle mého názoru žádná válka nebude. Protože Rusové nejsou blázni, aby se pouštěli do operace, která jim přinese více škody než užitku. Pokud jde o americké tajné služby, je to jejich třetí blamáž. První byla v Iráku, kde se nenašly zbraně hromadného ničení. Druhá byla v Afghánistánu, když tvrdili, že Tálibán nikdy nedobude Kábul. A třetí je teď.

Co za tím podle Vás je, když západní služby před útokem varují a sami Ukrajinci v čele s Volodymyrem Zelenským varují, aby se nevyvolávala zbytečná panika?

Nemohu vyloučit nějaký velmi lokální konflikt na hranicích Doněcké či Luhanské republiky. Ale to je něco úplně jiného než ruská agrese vůči Ukrajině. Když se mě ptáte, proč to Západ dělá, a generální tajemník NATO Stoltenberg, který by měl odstoupit kvůli stažení se z Afghánistánu, říká, že Rusové jsou připraveni a válka může začít každý okamžik, tak proti tomu mluví stahování ruských jednotek. Které začalo poté, co na svém vlastním území Rusové dokončili vojenské cvičení.

A nemůže to být tak, že k útoku na Ukrajinu nedošlo právě proto, že o plánech západní tajné služby dopředu věděly a upozornily na to? Jak bývá v této souvislosti také zmiňováno...

Myslím si, že to je pokus dodatečně zakrýt zmíněnou blamáž. Já jsem dostal zprávu, že útok začne za pět dní. Tato zpráva pocházela z amerických zdrojů a přišla před pěti dny. A jak vidíte, nestalo se tak.

Jste velitelem ozbrojených sil. Sdílí s námi západní služby či NATO zdroje těchto informací?

V každém případě to byla zpráva CIA. A já se CIA neptám, jaké má informační zdroje. Pouze na základě tří uvedených případů pochybuji o kvalitě těchto zdrojů.

Také se objevily spekulace, že mohlo jít o hru ze strany amerického prezidenta Joea Bidena, který mohl chtít působit rozhodně poté, co dal pokyn k ústupu z Afghánistánu. Co soudíte o jeho roli?

Myslím, že odpovědnost jak Donalda Trumpa, tak Joea Bidena za kapitulaci Severoatlantické aliance v Afghánistánu je nedílná. A nevidím ve fámách a blamáži ohledně rusko-ukrajinského konfliktu žádnou reálnou kompenzaci této kapitulace.

Jak hodnotíte vystupování českých politiků? Třeba ministra zahraničí Jana Lipavského, jenž se nechal vyfotit ve špatně nasazené helmě na ukrajinsko-ruských hranicích, nebo primátora Prahy Zdeňka Hřiba, který odjel do Kyjeva? Váš předchůdce Václav Klaus napsal premiéru Petru Fialovi k postojům české vlády velmi tvrdý otevřený dopis.

Tak já bych pana Lipavského nekritizoval za špatně nasazenou helmu. Kritizoval bych ho za jeho výrok, že nám dal Putin vánoční dárek v tom, že můžeme místo ruského zemního plynu používat zkapalněný americký plyn. Všichni experti si po tomto výroku ťukali na čelo, protože ten zkapalněný plyn je výrazně, podle některých odhadů až třikrát, dražší než ruský zemní plyn. Čili pan Lipavský se zřejmě pokládá za polyhistora, který se zabývá i energetickou politikou. Ale protože jsem před jeho nominací Petra Fialu varoval, umyl jsem si ruce a vláda má to, co chtěla. Jinak sdílím názor Václava Klause v otevřeném dopisu Petru Fialovi. Domnívám se především, že je to konflikt, který jsem v rozhovoru s Petrem Fialou označil jako válku slov, nikoli jako válku činů. A že by na této úrovni měl zůstat.

Výňatek z textu.

https://www.hrad.cz/cs/prezident-cr/soucasny-prezident-cr/vybrane-projevy-a-rozhovory/rozhovor-prezidenta-republiky-pro-mf-dnes-16295

Přišlo e-poštou

LS