Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozhodnutí ve válce na Ukrajině?

6. 10. 2022

Rozhodnutí ve válce na Ukrajině?

Je zřejmé a nepopiratelné, že Rusko má na Ukrajině určité potíže. Zdaleka však není jisté, že situace prospěje Západu a NATO. Válka je mnohem pravděpodobnější, že skončí fiaskem pro obě strany. Rozhodně nemáme co získat.

Vladimir Putin, ruský prezident

6. října 2022 - 06:20

 

Rusko pošetile vedlo válku od začátku jako opatrnou „vojenskou akci“ na straně. Ruská armáda se téměř neúčastnila. Zaměstnáni byli dobrovolníci včetně seniorů a starších lidí, kteří dostávali měsíční plat kolem 700 eur, což je na Rusko hodně.

Samozřejmě byli odvedeni muži z nyní anektovaných lidových republik, kteří měli bojovat za svou vlast, spolu s motivovanými dobrovolníky, například z Čečenska, a několika specialisty.

 

V souladu s tím byl ruský útok poměrně pomalý, často získával jen několik yardů denně, ale byl opatrný a stál relativně málo obětí, což nebyl případ ukrajinské strany. Ukrajinské jednotky by měly útočit rychleji a předvádět úspěchy. S výjimkou brigád Azov však často nebyly dostatečně motivované a „válka“ se vlekla prvních několik měsíců.

To se ale pomalu měnilo, protože Ukrajinu stále více podporoval Západ novými, mnohamiliardovými zbraněmi všeho druhu, nejmodernějším západním satelitním průzkumem, rychlým výcvikem specialistů a vším, co NATO přichystalo. Existují také masy žoldáků ze Západu, kteří dostávají 5 000 eur a více měsíčně.

 

Stručně řečeno: Ukrajina získává půdu a může znovu dobýt špatně a neodborně opevněná území ruských pomocných jednotek. Putin a ruská armáda proto museli povolat záložníky.

 

Těchto 300 000 cílených vojáků není zdaleka nováčky, jak se tu na Západě lže, ale všichni vojáci – veteráni, kteří nyní musí být vycvičeni a vychováni, než mohou jít do předních linií – a to může nějakou dobu trvat.

Nyní Rusko anektovalo východní části Ukrajiny a prohlásilo je za ruské území, z nichž některá nedobylo a neobsadilo a dokonce je ztrácí. Jak to funguje?

 

 

Měla by anexe vyžadovat bitvu? Kdy jsou záložníci připraveni k akci? Konečně se na ni útočí tvrdšími obvazy? Stane se Kreml konečně masivním?

Putin je nezpochybnitelný. Napadají ho pouze lidé, kteří chtějí další a tvrdší válku, kteří chtějí konečně zakročit a vidět úspěch. Každý, kdo chce sesadit Putina a chce mír, není nikde v dobré pozici. Jak?

 

Ti Rusové, kteří si stále neuvědomili, že Západ s nimi bude zacházet jako s krysami a havětí a zacházet s nimi jako s psanci bez práv, pokud prohrají, díky bohu, jsou politicky nesmyslní. 

Otázka tedy zní, co dál? Putin a Kreml nesmí prohrát. Byl by to konec Ruska. Rusové to vědí. Západ, náš fanatický a lživý tisk a politici na druhou stranu nic nevědí.

 

(rp,prvnizpravy.cz,pinews,foto:arch.)