Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozděl a panuj! Co na to Svatopluk?

8. 3. 2022

Rozděl a panuj! Co na to Svatopluk?

Prof. PhDr. Stanislava Kučerová, CSc.

 

Svět se stále více potýká s tíží všeobecné krize.  A není to jen vražedná pandemie koronaviru, která ohrožuje  celé národy. Souží nás i důsledky vývoje ekonomického, ekologického a etického. Celý dosavadní vývoj naší civilizace směřoval k touženému většímu bezpečí, blahobytu a  zušlechtění.

 

Dospěl  však  k opačným výsledkům. Množí se  projevy  disharmonické nesouměřitelnosti mezi přírodou a civilizací, vzrůstá disharmonická nesouměřitelnost mezi lidmi a jejich skupinami navzájem. Množí se projevy kulturního úpadku. Holduje se alternativním formám postmoderny, postosvícenosti, postmorálky, všeobecné negativitě.

 

Kam se poděl konsensus, shoda, souhlas veřejného mínění? Nehodí se. Nehodí se staré hesloV jednotě je síla“. Držitelé moci rozkládají a štěpí společnost  při každé příležitosti.  Oni ctí hesloRozděl a panuj“. Skrytí  světoví multimiliardáři dnes vládnou  nad státy globální  integrace.  Programovým rozpojováním a  rozdělováním občanstva mají o zájmy svého mamonu a své moci postaráno. Pozornost a síla možných kritiků je  je zaslepeně orientována k malicherným nebo záměrně vymýšleným cílům.

 

Studená válka  skončila počátkem 90. let minulého století mimo jiné slavnostním sjednocením rozděleného Německa a zároveň rozbitím všech perspektivních slovanských států. Rozdělené bylo hrdé Česko-slovensko na oslabené Česko a malé Slovensko,. Početní Rusové se separativně  rozštěpili podle starého dělení na Velkorusy, Bělorusy a Malorusy (Ukrajince).  A v jejich zemích nepřestává zahraniční podpora  rozbíječských „mejdanů“ a vzájemných vojenských konfliktů.  Všechno to ovšem pod závaly lživých  globálních  hesel o demokracii a lidských právech a o právech (některých) národů na (údajně) vlastní samosprávné projekty.

Stejně propagandisticky zaštítěné bylo nelítostné válečné zničení prosperující Jugoslávie, rozbití společného státu Srbů, Chorvatů,  Slovinců a Makedonců. Dnes je na území bývalé  obdivované Jugoslávie  jen hrstka závislých balkánských zemiček.

Neradostný je výsledek  nelidského bombardování, mezinárodního pronásledování  nepoddajných vůdců a ovšem – neprodyšná propaganda   ze strany  uzurpátorských  velmocí. Válčí se pod prapory manipulativních, podvržených hesel, jimiž lze, bohužel, některé důvěřivce oklamat.

 

I  dnes, po uplynulých staletích, se můžeme ptát: “ Kde zůstalo varování knížete Svatopluka z Velké Moravy? Proč Češi a Slováci dovolili rozbít jejich společný stát?  Proč nepodporují své slovanské bratry, aby drželi při sobě, proč pomáhají vojenskoprůmyslovým silám svět násilím je od sebe odtrhnout?“

 

Vrátí se někdy (brzy) „Svatoplukovy pruty“ k sobě?

 Jak Češi a Slováci  dnes prohloubí svou vzájemnost? A co Srbové a Chorvati? A co Velkorusové a Malorusové (Ukrajinci)? Proč stále  někteří bratři  podporují  mezi sebou  něco či ono „oddělit“, aby se o to mohli přetahovat  a  přít? A proč  mocichtiví imperialisté  chtějí jednoho či druhého bratra  podporovat,  porazit a  všem pak   „vládnout“?  Proč stále platí ono staré  mocenské pravidlo -  „Divide et impera“?

A proč tomu Svatoplukovi syni mají čelit?