Jdi na obsah Jdi na menu
 


Roste počet Němců s pochopením pro ruské argumenty

3. 11. 2022

Roste počet Němců s pochopením pro ruské argumenty

 

3.11.2022 12:30

Stále více Němců, zejména na východě, věří argumentům Moskvy, uvádí Deutsche Welle s odvoláním na studii „Centra pro monitorování, analýzu a strategii (Cemas)“.

Ukazuje, že asi 18 procent dotázaných Němců v celostátním průzkumu souhlasilo s tvrzením, že „ruský prezident Vladimir Putin jedná proti globální elitě, která tahá za nitky v pozadí“. Jak bylo uvedeno, v dubnové studii Cemas toto číslo činilo 12 procent.

Nyní 12 procent dotázaných věří, že „Ukrajina a USA provozovaly tajné laboratoře na výrobu biologických zbraní; tato informace byla šířena ruskými agenturami, ale nikdy nebyla potvrzena,“ podotýká dw.com. Podobné stanovisko mělo v dubnu 7 procent dotázaných.

Studie také ukazuje, že existují rozdíly v hodnocení mezi východním a západním Německem. Ve východním Německu se každý třetí respondent domnívá, že „NATO provokovalo Rusko tak dlouho, že muselo jít do války“. V západním Německu s tímto tvrzením souhlasilo 16 procent respondentů.

Zajímavé je, že ruská argumentace se setkává se zvláště vysokou podporou u voličů Alternativy pro Německo. Téměř polovina souhlasila s prohlášeními, že Ukrajina je ve skutečnosti součástí Ruska a že Rusko muselo vstoupit do války kvůli provokaci NATO. Příznivci AfD dokonce takové názory zastávají více než stoupenci levicových stran.

Ředitel Cemas Pia Lamberty, citovaný v materiálu Deutsche Welle, říká, že „studie ukazuje, že se od dubna výrazně zvýšilo šíření konspiračních příběhů“, které šíří „pravicoví extremisté, tak Rusko“.

Údaje společnosti Cemas vycházejí z průzkumu německého obyvatelstva, který provedl institut pro výzkum veřejného mínění Bilendi & Respondi. Od 3. října do 11. října 2022. Průzkumu se zúčastnilo 2 228 respondentů.

Jan Urbach

vaše věc.cz