Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 1938 očima žurnalistů

27. 1. 2024

Rok 1938 očima žurnalistů

Lidové noviny, 7.8.

Sudetoněmecká sociální demokracie bránila československou demokracii. Sudetoněmečtí sociální demokraté bránili československou demokracii až do konce. „Republikánská obrana“ (RW) byla na hranicích spolu s československou armádou připravena bojovat proti armádě německé. Zejména mikulovská RW byla často na manifestacích pracujících a nejznámější se stala její účast na protifašistické manifestaci pracujících Brněnska na obranu republiky v Mariánském údolí v Líšni u Brna v neděli 7. srpna 1938  V Líšni manifestovali čeští i němečtí dělníci a antifašisté celého kraje za demokracii a proti fašismu, za sbratření národů, za obranu republiky a za práva a požadavky pracujících. Manifestace vyzněla jako projev internacionální jednoty pracujících všech národností v ČSR.  Mluvil tam Čech i Němec, Slovák a Maďar, Ukrajinec a Polák. Určitě to byl jeden z nejkrásnějších projevů, jichž jsem byl svědkem napsal o líšeňské manifestaci senátor KSČ K. Kreibich. Z Mikulova přijelo do Líšně 150 příslušníků RW, 50 soudružek a mládež… Jak soudruh Kapoun, který zahajoval manifestaci česky, tak soudruh Dressler, který vítal účastníky německy, výslovně přivítali „hrdinskou republikánskou obranu – Republikanischer Wehr z Mikulova, kde musí vystupovat proti henleinovskému teroru. Projev pronesl i poslanec Klement Gottwald, který končil slovy: „Nedali jsme se 21. května, nedáme se nikdy.“ Německy promluvil německý senátor Karel Kreibich, který k německým účastníkům a jejich jménem řekl: …“nenecháme se žádnými hranicemi odtrhnout od českého národa, držíme pospolu jako lopuchy.Český národ není našim nepřítelem. Český národ stál sice již několikrát v dějinách v těžkém boji proti Němcům, avšak to byly boje od husitů až do světové války boje proti německým pánům a vykořisťovatelům, kteří český národ chtěli porobiti. Nikdy to nebyl národ proti národu … Německá vykořisťovatelská lůza nenávidí český národ, který jí stojí v cestě … my jsme proti pochodu na východ (Drang nach Osten) německých vykořisťovatelů … Půjdeme společně s českým národem proti imperialistům a německým fašistům. Nenecháme se ošálit Runcimanem … My si s českým národem vyřídíme všechno a bez prostředníka … Kdo nám chce vnutit „osvoboditele zvenčí, ten neprorazí ani u Liberce, ani u Chebu, ani u Mikulova. Na hranicích narazí na hraničáře a nepozná, zda-li to jsou Němci nebo Češi, neboť budou bojovat jeden jako druhý bez rozdílu.“..

Posíleni ve svém odhodlání bojovat za republiku po boku českého lidu vraceli se soudruzi z RW z Líšně domů přes Pohořelice, Novou Ves a Mušov, kde jejich skandování „Nider mit dem Faschismus“ – Pryč s fašismem, Es lebe die Volksfront – Ať žije lidová fronta …

Lidové noviny, 11.8.

Vratislavské slavnosti skončeny – Berlín 31. července.

Včera večer byly zakončeny sportovní závody ve Vratislavi, při kterých dohromady vystoupilo 250.000 účastníků. …

Mezi skupinami zahraničních Němců vzbudili zvláštní pozornost sudetští Němci, v jejichž čele byla nesena československá vlajka, jakož i prapory sudetoněmeckého tělocvičného svazu. Za nimi následovali Němci z Belgie, Dánska, Lotyšska, Litvy, Polska, Rumunska, Maďarska a konečně Němci ze Spojených států. Závět tvořili Němci z Holandska.

Lidové noviny, 19.8.

Německá demokratická mládež pro obranu Československa, Brno 18. srpna.

Světovému sjezdu mládeže v Novém Yorku, jehož se účastní také zástupce německé demokratické mládeže z Československa, byl z Brna poslán tento projev: „My, německá demokratická mládež brněnská sdružená v Německém demokratickém kulturním společenství, vyjadřujeme pevnou vůli bránit Československo proti rušitelům míru zvenčí i uvnitř a zdůrazňujeme, že jsme připraveni s nasazením všech sil, bránit svou demokratickou vlast po boku české i slovenské mládeže, proti pokusům některých velmocí, které se ¨snaží Československo zaplést do války.

PhDr. Marie Novotná, Brno