Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 1938 očima žurnalistů a dokumentů III

11. 2. 2024

Rok 1938 očima žurnalistů a dokumentů III

PhDr. Marie Novotná

Československé úřady sjednaly s německými dohodu o stěhování majetku vystěhovalců ze zabraného území. Podle úřední zprávy oznámili zástupci německého ministerstva vnitra, že německým úřadům byl dán pokyn, aby zastavily zabavování, obstavování a dražby nábytku uprchlíků pro neplacení činže, až po konečné rozřešení všech otázek. Úřady československé učiní podobné opatření s majetkem těch, kdo se z našeho území stěhovali na území německé. Podle dohody bude povoleno stěhování bytových zařízení všech uprchlíků, tedy i soukromých osob. Kdo chce přestěhovat své svršky z obsazeného území do republiky, ať je veřejný zaměstnanec nebo soukromník, obstará si od obecního úřadu obce, kam se chce odstěhovat, že obec proti tomu nemá námitek. Na to potvrzení mu dá příslušný úřad státní policie nebo okresní úřad potvrzení, že československé úřady nemají námitek proti tomu, aby přestěhoval své svršky do Československa.

Od příslušného německého úřadu si vyžádá potvrzení, že zaplatil daně. Sám sepíše a podepíše prohlášení, že nevyváží vkladní knížky, valuty, drahé kovy nebo starožitnosti z obsazeného území a pořídí přesný seznam svršků, které chce přestěhovat. Státní zaměstnanci musí mimo to předložit jmenovací dekret do nového působiště.

S těmito doklady přijde k příslušnému obecnímu úřadu v okupovaném území. Doklady samy ovšem neopravňují k překročení hranic, případně demarkační čáry. Musí mít tedy na cestu také cestovní průkaz, tj. v malém pohraničním styku z míst vzdálených nejvýš deset kilometrů od demarkační čáry na našem území do míst vzdálených nejvýš deset kilometrů na území okupovaném – propustku od příslušného okresního úřadu, jinak cestovní pas s doložkou, o níž požádá na policejním ředitelství, Brno, Orlí 10, dveře 48. Nemá-li cestovního pasu, požádá o pas i s doložkou v pasovém oddělení policejního ředitelství v I. posch. dveře 58.

Žádost o doložku se kolkuje 5 Kč, doložka 8 Kč: mimo to zaplatí žadatel 10Kč za vyhotovení doložky.

Obecní úřad v okupovaném území sdělí žadateli další potřebné modality, na příklad, že musí žádost ohlásit i u policejního úřadu apod. Po jejich splnění potvrdí na soupisu svršků, že proti jejich přestěhování není námitek. Obdobný je postup při stěhování z našeho území do okupovaného.

Lidové noviny, 22.11.

Emigranti opouštějí Československo

Dnes v pondělí odjíždí z Československa do střední Ameriky přes pět set židů, většinou emigrantů z Německa a Rakouska. Je to asi třetina počtu těchto emigrantů, kteří se uchýlili na naše území a žili zde z vlastních prostředků nebo podpor náboženských obcí. Podmínky vystěhovalectví jsou velmi těžké, takže s prvním transportem odjíždějí jen muži a ženy do 40 let, děti zůstanou zatím ještě u nás.

Lidové noviny, 22.11.

Upozornění obecním a okresním zaměstnancům a penzistům z obsazeného území

Zaměstnanci a penzisté obcí a okresů z obsazeného území, kteří nyní pobývají v městě Brně, nechť si vyzvednou u vrátného na nové radnici brněnské dotazník, ten vyplní a odevzdají v prezidiální kanceláři na nové radnici, dveře č. 39. Jde o podporu pro nejpotřebnější z nich, po případě o opatření jejich nové existence. Ať tak učiní bez odkladu.

Lidové noviny polední v tentýž den

V Brně je ještě čtyři tisíce uprchlíků, Nové úkoly našich měst nč-Brno 28. října

Po vlně uprchlíků, jež se vzedmula před nastupující novou mocí v pohraničním moravském území, zbylo v Brně kolem čtyř tisíc uprchlíků. Někteří se sice uklidněni vrátili k opuštěnému domovu a majetku, když se ukázalo, že německá okupační armáda rázně skoncovala s řáděním ordnerských tlup a že je možné vyčkat konečného rozhodnutí o příští hranici doma. Tenčí proud však, sto až sto padesát lidí denně, stále ještě do Brna přichází.

Nově příchozí uprchlíci procházejí sběrnou, nouzovou hromadnou ubikací na Žlutém kopci: většinu z nich si však brzy odtud rozeberou ochotní Brňané. A život, vyhozený ze svých zaběhaných kolejí vnějším tlakem, hledá si nové cestičky.

Zkrabatělý povrch se snaží zas vyrovnat v hladinu

Napomáhá se tomu prováděním naléhavých opatření. Denně vydávají ústřední úřady nařízení, jichž si vyžádala potřeba. Pracuje se rázně, rychle. Snad pro tuto rychlost vypracování bude potřeba některá nařízení dodatečně obrousit. Zatím je důležité a dobré i to, že jsou alespoň v hlavních rysech hotova.