Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 1938 očima žurnalistů a dokumentů I/II, PhDr. Marie Novotná

9. 2. 2024

Rok 1938 očima žurnalistů a dokumentů I/II

PhDr. Marie Novotná

 

Co se týče lékařského ošetření uprchlíků v Brně dočasně ubytovaných, jsou tito prohlíženi denně ve svých ubikacích státními lékaři, rovněž v poradně na nádraží je potřebným uprchlíkům poskytována první pomoc.

Lidové noviny, ročník 46, 17.10.

Sbírky pro uprchlíky, Reuter-Londýn 16. října

Londýnský lordmayor oznámil, že fond ve prospěch československých uprchlíků převyšuje v sobotu již částku 100.000 liber, což je 14 milionů Kč a že příspěvky stále docházejí.

ČTK-Paříž, 15. října

Sbírka ve prospěch Československa, kterou z podnětu národohospodářského profesora Rista pořádá Temps, vykazuje podle dnešní uveřejněné listiny 485.000 franků. Mezi mladými francouzskými umělci se tvoří výbor, který chce pod patronací francouzského Červeného kříže věnovat umělecká díla, jež by byla rozprodávána ve dražbě nebo tombole a čistý výtěžek věnován fondu pro československé uprchlíky.

Lidové noviny, 18.10.

Návrat 117 zajatců z Německa

Včera přibylo do Brna čtyřiaosmdesát finančních úředníků a třiatřicet četníků, kteří byli za revolty odvezeni do Německa a internováni. Dopoledne zaplnili chodby zemského finančního ředitelství a zemského četnického velitelství a hlásili se svým nadřízeným… Vyplynul soupis o mnoho smutnější, soupis šestadvaceti celníků a třinácti četníků, kteří zůstávají dále nezvěstní …Jejich jména asi přibudou na listině ztrát bojů s ordnery v bouřlivých zářijových dnech…

Lidové noviny, 19.10.

Brněnský starosta mezi uprchlíky z pohraničí

Starosta města ing. dr. Spazier navštívil v pondělí večer uprchlíky z čs. pohraničí ubytovaných přechodně v bývalé epidemické nemocnici na Červeném kopci.

Další zpráva z téhož dne     

Brněnské zemské divadlo uprchlíkům

Brněnská zemská scéna uspořádá společně s kulturními spolky tuto neděli o ½ 11 hodině uměleckou akademii v divadelní budově na hradbách. Její čistý výnos bude odevzdán péči o uprchlíky ze zabraného území …Členové zemského divadla uspořádali také sbírku šatstva, prádla, obuvi a různých potřeb pro krajany uprchlíky.

Lidové noviny, 21.10.

Péče Brna o uprchlíky

Správa města Brna převzala z vlastního podnětu také péči o uprchlíky z území, postoupeného sousedním státům. Za součinnosti Čs. Červeného kříže a YWCA zařídila na nádraží poradnu, kde dostanou uprchlíci všechny potřebné informace a podle potřeby i hmotnou pomoc. Při této poradně je zřízena i stálá služba lékařská. Dosud prošlo touto poradnou přes 900 osob. Brno je pouze přechodnou stanicí pro uprchlíky, kteří jsou dopravováni dále do venkovských okresů moravských, dále do Svatobořic a případně též do brněnského okolí. Kromě uprchlíků, o které se město Brno stará, zdržuje se nyní v Brně asi 3000 osob, které nežádají od města pomoci. Pro nemajetné uprchlíky byla zahájena sbírka peněžní i věcná. Věcné dary možno odváděti v úřadě sociální péče ve staré radnici. Tato sbírka vynesla do včerejška 222,913,- Kč.

Lidové noviny, 23.10.

Ještě deset tisícovek a brněnská sbírka pro uprchlíky z čs. pohraničí dosáhne částky čtvrt milionu korun. Do včerejška vynesla sbírka 240.297,- Kč.

Lidové noviny, 31.10.

Půlčtvrta tisíce uprchlíků v Brně, polovina z nich jsou Češi, Brno 31. října

Když se dnes roztáčejí kola našeho hospodářského života k normálnějšímu běhu i tím, že se navazuje spojení s cizinou, připadl těm, kdo byli za velikého přívalu vyvrženi proudem ze svého prostředí a vytrženi ze svého místa v hospodářském mechanismu, zatím nejtěžší úděl – čekat na nové včlenění, jež se bude provádět, jak se budou upevňovat nové hranice státu a rýsovat definitivně jeho nové úkoly. Jen malá část jich najde své místo poměrně snadně. To budou asi zvláště rolníci a živnostníci, jejichž poslání je nejreálnější.

Ale smršť si nevybírala

V obvodu Velkého Brna je podle spolehlivého přehledu dnes 3467 přistěhovalců z obsazeného území. Z toho je 1985 mužů a 1662 žen. Čechů je 1777, Němců 491, k židovské národnosti se hlásilo 1263 uprchlíků. Podle povolání je nejvíce soukromníků, kteří se mohli nejsnáze rozloučit se svým domovem. Je jich 500 a s nimi přišlo 646 příslušníků jejich rodin. Za nimi počtem následují příslušníci svobodných povolání, 365 se 183 příslušníky rodin. Živnostníků je 346 s 295 členy rodin, soukromých zaměstnanců 330 s 295 členy rodin, veřejných zaměstnanců (kromě zaměstnanců státních) 165 se 160 rodinnými příslušníky. Poměrně málo je dělníků, jen 169 se 106 rodinnými příslušníky. Rolníků, kteří se jistě loučili se svou půdou, čeká tu na rozhodnutí o dalším osudu 19 se 17 nejbližšími příbuznými. A konečně našlo v Brně dočasné útočiště 50 učitelů s 61 ženami a dětmi.