Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 1938 očima žurnalistů a dokumentů 7 PhDr. Marie Novotná

28. 8. 2020

Rok 1938 očima žurnalistů a dokumentů 7

PhDr. Marie Novotná

 

Lidové noviny, 17.5.

Němečtí soudci pro Henleina. Slavnostní přiznání k národnímu společenství, Brno, 16. květen. V pátek večer se konala v Německém domě schůze brněnské odbočky Vereiningung der deutschen Richter und Staatsanwälte  in der Tschechoslowakischen Republik, na jejímž programu byla výzva pražského ústředí, aby také v Brně  bylo přijato usnesení o „přiznání k sudetoněmeckému národnímu společenství.“ Prakticky to ovšem znamená přiznání k sudetoněmecké straně a jejímu vůdci Konrádu  Henleinovi, který se na karlovarském sjezdu otevřeně přiznal k nacismu. …

Brněnská odbočka se usnesla 16 proti 14 hlasům, aby se její delegát, rada vrchního soudu dr. Koller, účastnil schůze ústředního výboru v Praze a tlumočil tam usnesení brněnských soudců a státních zástupců německé národnosti, že se slavnostně přiznávají k sudetoněmeckému národnímu společenství.

 

Lidové noviny, 16.5.

Dnes skončil v Brně čtvrtý celostátní sjezd židovské strany volbou nového předsednictva a schválením rezolucí: … Předseda ing. A. Fischer prohlásil, že židé se cítí solidární s československým národem v dobrém i zlém a hlásí se k čs. státu bez výhrad a výjimek. … Poslanec dr. Goldstein uvedl, že žádný jiný stát neposkytl svým menšinám tolik práv jako Československá republika.

 

Lidové noviny, 20.5.

Brněnská schůze, policie zabránila vážnějším srážkám, Brno, 19. května

Sudetoněmecká strana svolala na dnešní den večer do Německého domu členskou schůzi, na níž byl hlavním řečníkem bývalý křesťanský sociál senátor dr. Hilgenreiner. Česká veřejnost o této schůzi nic nevěděla, ale brněnským Čechům neuniklo, že do Německého domu pochodovaly větší skupiny Němců v uzavřených formacích . Z Německého domu zaléhaly po 20. hodině i na volné prostranství bouřlivé projevy účastníků schůze, zvláště sborové provolávání Sieg Heil! Na balkoně Německého domu se objevilo několik lidí, kteří svým chováním český zástup zřejmě provokovali, zástupu Čechů se zmocnilo rozhořčení, za něhož bylo u Německého domu rozbito kamením několik oken. Povolána jízdní policie, která zástupy demonstrantů vytlačila … Nebylo zabráněno dalším incidentům u Německého domu. Zástup Čechů stále rostl, po 22. hod. byla schůze v Německém domě skončena.

Sudetoněmečtí ordneři vytvořili špalír, kterým měli projít účastníci na vyklizené Lažanského náměstí. Jakmile davy spatřily ordnery, pokusily se opět prorazit policejní kordon, což se jim částečně podařilo … Výzvy bezpečnostních orgánů k rozchodu, bylo povoláno četnictvo, policie nařídila, aby Německý dům byl uzavřen,bylo tam asi 2.500 henleinovců, hrála jim hudba, po 24. hodině se podařilo zástupy z přímé blízkosti Německého domu vytlačit. Srážky neměly větších následků, i když se ukázalo,že ordneři jsou ozbrojeni hadicemi a tyčemi, bili do tváře, davy byly pohledem na krev pobouřeny.

 

Poznámka ČNL: Tuto zprávu by si měl přečíst slavný brněnský magistrát v čele s primátorkou dr. Vaňovou. To však byla jen malá ukázka, jak spolu Češi a Němci spolu v předválečném Brnu žili. Henleinovce musela česká policie chránit. Za války brněnští Němci se dopustili mnohých zločinů na českém obyvatelstvu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář