Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 1938 očima žurnalistů, 12 - PhDr. Marie Novotná

1. 2. 2024

Rok 1938 očima žurnalistů, 12

PhDr. Marie Novotná

 

Lidové noviny, 13.10.

Osud demokratických Němců e.w. – Londýn 12.10.

Daily Telegraph oznamuje, že bývalý starosta města Podmokel F. Kessler odevzdal siru Neillu Malcolmovi, britskému vysokému komisaři pro vystěhovatelství, spis, v němž líčí krutý osud demokratických Němců z obsazeného území a žádá, aby se pro ně zajistilo někde ve světě místo, kam by se mohli vystěhovat. Podle téhož listu prohlásil Henlein v rozhlasovém projevu, že političtí odpůrci  SdP nezasluhují slitování: Zavřeme je, až budou černí. O těch, kteří uprchli a byli vráceni, platí totéž!“

V témže deníku se dále uvádí: Zřizují se místní péče o mládež, vl.-Brno 12.října

České zemské péči o mládež v Brně vznikly vystěhováním tisíců rodin z obsazeného území země Moravskoslezské četné nové úkoly, o to tíživější, že přicházejí právě teď před zimou. Jde hlavně o ochranu opuštěných dětí z obsazeného území, o pomoc při evakuaci rodin a zesílení podpůrné péče o ohrožené děti u vlastních rodičů … provést v místech soupis rodin, které zdarma nebo za odměnu přijmou opuštěné děti nebo rodiny s dětmi (národní hostitelé), provést ve svém obvodě sbírku peněz a naturálií, zhotovit ze získaných látek šatstvo apod…

Lidové noviny, 15.10.

Městská rada brněnská: Péče o uprchlíky

V dnešní schůzi městské rady podal přednosta městského úřadu sociální péče zprávu o péči města Brna o uprchlíky z pohraničí. Podle ní uprchlo v posledním týdnu a zvláště v posledních dnech do Brna asi 550 osob hlavně z okresů jihomoravských, částečně ze severní Moravy a také jednotlivci z okupovaných oblastí Čech. Kromě toho projíždělo Brnem a zdrželo se tu pouze několik hodin asi 150 uprchlíků. Ve společných ubikacích zřízených městem je nyní asi sedmdesát uprchlíků a počítá se pro nejbližší dny s denním provozem čtyřiceti až padesáti uprchlíků. Kromě uprchlíků, kteří jsou v evidenci sociální péče, přibylo podle sdělení policejního ředitelství v posledním týdnu do Brna dalších asi 3.000 uprchlíků, kteří jsou roztroušeni v rodinách, hotelích apod.

Lidové noviny, 15.10.

Moravskoslezské učitelstvo dětem Úř-Brno 15. října

Na četné dotazy, co mají školy a učitelé konati ve prospěch ohrožených dětí a rodin uprchlíků z obsazeného území, podávají učitelstvu  Česká zemská péče o mládež v Brně s Ústředním spolkem jednot učitelských a Čs. obcí učitelskou, tyto informace … ujměte se organizování místních péčí o mládež … proveďte soupis dobrých rodin, které se chtějí ujmout jako národní pěstouni nejméně na zimní období opuštěného dítěte z obsazeného území nebo dětí evakuovaných rodin, rovněž úřady nemají vhodného umístění… Organizujte soupis rodin, které jsou ochotny jako národní hostitelé poskytnout přístřeší (byt, otop, světlo) ohroženým evakuovaným rodinám s dětmi … Ujměte se provádění sbírek peněžitých a naturálií, ženy a dívky prosíme, aby ze získaných látek šily do zásoby prádlo a šaty, přikrývky, prádélko pro kojence atd…O tom, že jste se ujali práce, zpravte svoji okresní péči o mládež, které zašlete soupisy národních pěstounů a hostitelů i zprávu o výsledku sbírek.

A další zpráva z téhož dne.

Na Brněnsku se nic nevyklizuje

Tak zvané české vysílání z Vídně patrně mrzí rozhodnutí mezinárodního výboru v Berlíně, že se nikde u nás nebude konat plebiscit a proto se snažilo včera odpoledne zneklidnit Brno a jeho okolí zprávou, že prý čs. úřady vyklizejí Želešice, Modřice a Komárov, které patří k brněnskému německému jazykovému ostrůvku. Na této zprávě, jak se úředně sděluje, není ani zbla pravdy. Žádná z těchto obcí se nevyklizuje a vyklizovat nebude, poněvadž je naprosto jisté, že tyto obce nebudou zabrány.

A opět zpráva z téhož dne. Brno na straně dal

Za včerejšek se sešlo v brněnských sběrnách darů pro uprchlíky z pohraničí dalších 27.000 Kč. Sbírka tedy dosáhla za týden od neděle do neděle částky 142.169 Kč.

A poslední informace z téhož dne.

Zápis o 126. schůzi městské rady konané dne 14. října 1938. V této schůzi byla projednána Zpráva o péči města Brna o uprchlíky. Vzhledem k hromadnému stěhování obyvatelstva z okupovaných oblastí vydal Zemský úřad v Brně řadu výnosů, z nichž nejdůležitější bylo nařízení, aby uprchlíci byli pokud možno soustřeďováni ve venkovských okresech k dalšímu opatření. Pobyt uprchlíků v Brně byl a je pouze prozatímní a po tu dobu je jim poskytována strava a peněžité příspěvky (částka Kč 8,- denně na jednu osobu včetně dětí) na účet ministerstva sociální péče.

V posledním týdnu a zvláště v posledních dnech okupačního období uprchlo do Brna do dnešního dne celkem asi 550 osob…

Kromě toho projíždělo Brnem a zdrželo se zde pouze po dobu několika hodin asi 150 uprchlíků, kterým bylo poskytnuto v nádražní poradně osvěžení a strava a dány jim poukázky na volné jízdné.

Většina uprchlíků přicházela ve stavu zuboženém a stísněném následkem krutého nakládání ze strany ordnerů, před kterými všichni co nejrychleji utíkali, majíce možnost vzíti s sebou jen nejnutnější svršky. Všem těmto uprchlíkům bylo poskytnuto okamžité osvěžení na nádraží a bylo jim také dle potřeby poskytnuto i nejnutnější šatstvo.

Pro uprchlíky byla zřízena v čekárně I. třídy na nádraží zvláštní poradna za součinnosti Spolku Červeného kříže, Solidarity a IWCY. V této poradně se poskytují uprchlíkům všechny potřebné rady a pokyny. Těm, kteří nebyli vráceni zpět nebo odesláni do jiných okresů, byly vydány poukázky na nocleh, stravu příp. poskytnuta peněžitá podpora.