Jdi na obsah Jdi na menu
 


Roberts - Vyhlídka na jadernou válku je už velmi blízko

12. 12. 2022

Roberts -  Vyhlídka na jadernou válku je už velmi blízko

 

Ministr zahraničí Biden Blinken zablokoval jednání mezi Ruskem a Ukrajinou prohlášením, že politikou USA je vyhnat Rusko z reinkorporovaných území, včetně Krymu, píše v komentáři Paul Craig Roberts.

Paul Craig Roberts, americký publicista

12. prosince 2022 - 07:20

 

Bidenovo oznámení, že USA použijí jaderné zbraně proti nejaderným hrozbám, a vědomí, že americké jaderné zbraně jsou rozmístěny blízko Ruska, nutí Putina, aby se vzdal svého závazku, že jaderné zbraně nepoužije poprvé.

Jinými slovy, na rozdíl od studené války 20. století je dnes jaderná válka na vlásku. Lidé, kteří říkají, že jaderná válka je nemožná, protože neexistují vítězové, jsou na obědě. Války jsou produktem lidí a lidé jsou emocionální a hloupí. Dělají chyby ruku v ruce. Chyba je lidská cesta.

 

Během studené války američtí prezidenti ujistili Kreml, že USA nemají v úmyslu rozpoutat válku. Dnes tato jistota neexistuje.

 

Ruský úředník obvinil CIA a NSA, že se na útoku dronů hluboko uvnitř Ruska podílely. Zde tedy vidíme naprostou platnost mých varování, že Putinovo chování Goody Two Shoes vyvolává další a další bezohledné provokace. Je to neschopnost Putina pochopit, že Rusko je ve válce s Ukrajinou a USA/NATO a že jeho „omezená vojenská operace“ není nic jiného než jeho vlastní klam, který vede k jaderné válce.

 

Vláda Spojených států nyní zaútočila na Rusko dvakrát, nepočítaje útoky na bývalé ruské území, které Rusko znovu začlenilo, jako je https://www.rt.com/russia/568031-melitopol-hotel-ukraine-himars/ . Útok na plynovody Nord Stream a nyní útoky dronů hluboko uvnitř Ruska jsou mimo možnosti Ukrajiny bez pomoci. Washington se v těchto bezohledných činech cítí dobře, protože Washington zamítl Putinovy deklarované, ale nikdy neobhajované „červené linie“ jako nesmyslné. https://www.rt.com/russia/567993-us-ukraine-attacks-deep-russia/

Člověk si klade otázku, co je špatného na Putinovi a na Kremlu obecně, že si Rusko věčně stěžuje, ale nikdy nejedná. Kremlu by mělo být samozřejmé, že čím déle bude konflikt a protiruská propaganda pokračovat, tím bude pro Západ těžší ustoupit. Prestiž a předpovědi jsou ohroženy. rozvíjí se síť vztahů. V konfliktu získávají podíl mocné zájmové skupiny, jako jsou zbrojní korporace. Vzhledem k tomu, že Ukrajina čelí porážce, dojde k agitaci za nasazení amerických a evropských vojáků. Zpočátku bude tvrzení, že k posílení Ukrajiny v tom či onom bodě je potřeba pouze jedna divize. Pak k uložení této divize bude potřeba další. To vše jsme viděli ve Vietnamu. Uvědomí si konečně Putin, že Rusko je ve válce, až Moskva bude v kouři výbuchů?

To už by bylo trochu pozdě. Putin nyní přiznává, že na intervenci na Ukrajině čekal příliš pozdě, čímž dal Washingtonu čas na vybudování ukrajinské vojenské síly. Tak proč zase čekat příliš pozdě? Dokáže se Putin poučit ze svých chyb? Obávám se, že Putin je nerealistický a nechápe pravděpodobné důsledky svého chování Goody Two Shoes. Putinovo zdrženlivé chování dává zelenou větším provokacím z Washingtonu. Tyto provokace se zrychlují. Rusko potřebuje použít sílu nezbytnou k rychlému ukončení války, než se vymkne kontrole.

 

Před několika lety jsem napsal, že Rusko bylo znevýhodněno, protože Putin a ruští liberálové přecenili lidskost Západu. Nyní Putin říká, že „možná jsme si uvědomili příliš pozdě“, že Rusko bylo podváděno. Přesto je stále ochoten vyjednávat a nechat se znovu oklamat. Ruští liberálové, odcizení sovětské vládě, byli snadnou obětí americké propagandy představující USA jako světlo světu. To mělo odzbrojující účinek na ruskou schopnost porozumět Západu. https://www.rt.com/russia/567979-putin-biskhek-press-takeaways/

Kreml si donekonečna stěžuje, ale nikdy nekoná. Rusko si stěžuje Radě bezpečnosti OSN, že zbraně dodávané Západem se používají k zásahům do ruských škol a domovů. Proč si Rusko myslí, že to Radu bezpečnosti zajímá nebo s tím něco udělá? Skutečná otázka zní, proč Putin tím, že tahá za ruské pěsti, povoluje Ukrajině volnost k použití zbraní „dodaných ze zahraničí“? Rusové jsou příliš diplomatičtí na to, aby řekli „zásobování Západem“. Rusko tvrdí, že válečné zločiny budou mít v budoucnu právní důsledky. Proč ne vojenské důsledky teď? Dokud Putin nezačne brát válku vážně, budou provokace pokračovat ve své eskalaci. https://www.rt.com/russia/567994-ukraine-warning-western-arms/

Další chybou, kterou Putin dělá, je to, že nemá velkou profesionální stálou armádu. Všimněte si, jak dlouho Rusku trvalo mobilizovat 300 000 vojáků pro posílení „omezené“ operace na Ukrajině. To mělo Kreml něco naučit, ale ne, Putin oznamuje, že není potřeba další mobilizace. V důsledku toho, pokud se situace na Ukrajině vymkne kontrole, nemá Putin s čím bojovat kromě jaderných zbraní. Možná se Putin obává domácí opozice ze strany amerikanizované ruské mládeže, že Kreml dovolil nevládním organizacím financovaným Američany léta bez překážek indoktrinovat, nebo možná Kreml „šetří peníze“. Jak Putin sladí svá prohlášení, že Západ usiluje o zničení Ruska s absencí velké profesionální ruské armády? Zbývá mu tedy pouze jaderná varianta.

 

Komentátoři se mým varováním, že západní intervence na Ukrajině připravují jadernou válku, posmívali. Nyní Jens Stoltenberg, generální tajemník NATO, říká: „Obávám se, že válka na Ukrajině se vymkne kontrole a stane se velkou válkou mezi NATO a Ruskem. Pokud se věci pokazí, mohou se pokazit velmi špatně." Je úžasné, jak dlouho mu trvalo, než si to uvědomil. Jak se lze vyhnout válce, když show vedou pitomci jako Stoltenberg a američtí neokonzervativci?

Abych se vrátil k mé 8 let staré otázce: Proč Putin odmítá jednat a rychle ukončit konflikt, než se vymkne kontrole? „Omezený provoz“ nic neomezuje. Rozvinula válku do útoků na samotné Rusko. Ministr zahraničí Lavrov připustil, že Washington a NATO jsou „přímo zapojeny“ do války proti Rusku. Jak může Kreml něco takového přiznat a nic s tím nedělat? Jak provokativní bude další útok? Proč nepokračovat a nevyhrát válku dříve, než dojde k další provokaci? Ano, byl bych raději, kdyby Rusko vyhrálo válku, než aby konflikt přerostl v jadernou válku. Ukrajina byla donedávna po staletí součástí Ruska. Během 20. století sovětští vůdci připojili části Ruska ke své ukrajinské provincii. Tito Rusové trpěli pod neonacistickým režimem nastoleným Washingtonem v roce 2014, vytvořili nezávislé republiky a požádali o navrácení do Ruska. Tento legitimní požadavek není základem pro jadernou válku.

 

Washington a Evropa musí vzít v úvahu, že dříve nebo později bude muset Putin jednat, pokud ho USA/NATO budou tlačit do kouta. Čím více a dále je Putin tlačen, tím jsou jeho možnosti omezenější. Jak si Stoltenberg nyní uvědomuje, situace se může vymknout kontrole. Jsou američtí neokonzervativci schopni této realizace? Uvědomuje si Putin, že se situace vymyká kontrole kvůli jeho nečinnosti?

 

Byl jsem zapojen do studené války 20. století. Pomohl jsem prezidentu Reaganovi ukončit to. Situace nikdy nebyla tak nebezpečná jako současná situace. V těch dnech byli ve Washingtonu ještě inteligentní lidé. Dnes už žádní nejsou. V těch dnech nikdo nepochyboval, že Sověti budou jednat. Dnes se na Rusko pohlíží tak, že jenom mluví a nic nekoná. V důsledku toho přichází tlak.

 

(rp,prvnizpravy.cz,pcroberts,foto:arch.)