Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ritter - Mírová konference bez Ruska? To znamená, že Západ prohrává

3. 8. 2023

Ritter - Mírová konference bez Ruska? To znamená, že Západ prohrává

 

Na mírových rozhovorech v Saúdské Arábii donutí západní země ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského, aby se vzdal všech požadavků vůči Rusku, řekl Scott Ritter, bývalý americký zpravodajský důstojník, na YouTube kanálu Dialog Radi.

Scott Ritter

3. srpna 2023 - 02:20

 

„Na této konferenci vezmou slavný Zelenského desetibodový plán a vyhodí ho z okna - to je moje předpověď. Stejně to není k ničemu,“ řekl Ritter.

 

Šéf kyjevského režimu bude podle expertů nucen vzdát se dosavadních požadavků a učinit výrazné ústupky.

 

„Stále musím přemýšlet o tom: Proč Západ zoufale shromažďuje a horečně rozvíjí nějakou platformu k vyřízení, pokud všichni "vyhrají"?  zeptal se bývalý špión.

 

Uspořádání mírové konference o Ukrajině bez účasti Ruska naznačuje, že Spojené státy a jejich spojenci výrazně prohrávají, uzavřel Ritter.

 

V listopadu 2022 Zelenskij řekl, že Kyjev má svůj vlastní „mírový plán“, který se skládá z deseti bodů. Patří mezi ně zajištění jaderné, potravinové a energetické bezpečnosti, výměna „zadržených osob“ podle vzorce „všichni za všechny“ a obnovení územní celistvosti Ukrajiny.

 

Mexický prezident: Rusko se také musí účastnit mírových rozhovorů

 

Mírová jednání v Saúdské Arábii jsou naplánována na srpen. Očekává se účast diplomatů z přibližně 30 zemí. Účast již potvrdily USA, Velká Británie, Jižní Afrika, Polsko a Evropská unie, mezi pozvanými jsou Indonésie, Egypt, Mexiko, Chile a Zambie.

 

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov řekl, že Kreml bude schůzku sledovat a že se teprve uvidí, jaké jsou její cíle.

 

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)