Jdi na obsah Jdi na menu
 


RIP Justin Raimondo

24. 7. 2019

globe-32299_960_720

Příspěvky od messin 16.7.2019

Nebojsa Malic

 

Jsem už dost starý, abych si pamatoval na úsvit nyní již minulé epochy blogů, kdy byl internet nový a plný naděje. Času, který nabízel možnost ignorovat mainstreamová média a jejich „fakta“, (či spíše fantazie) o válkách probíhajících v půlce světa – nebo v mém případě na mém prahu – protože tam byli lidé, kteří posílali příspěvky online z první ruky.

 

Jedním z prvních těchto míst byl Antiwar.com, kde jsem byl denně přihlášen během kosovské války v roce 1999 (pro mě formativní zkušenost, v mnoha ohledech) a pořád se vracel k jejím odporným následkům. Sloupek Justina Raimonda „Behind the Headlines/Za titulky“ byl závanem čerstvého vzduchu ve smrduté bažině či mainstreamovém mediálním odpadu, kde se všichni řídili tím samým názorem, o kterém jsem už pár let předtím věděl, že je lživý, když jsem toto vše a více prožíval v Bosně.

 

Vypsal jsem svou frustraci ze lží, propagandy, falešných zpráv a porno krutostí do „esejí editora“, které skončily na několika webových stránkách. Nějak – nepamatuji si už přesně jak – se jeden z těchto textů dostal na Antiwar.com. Bylo to zrovna koncem roku 2000, kdy v Srbsku probíhala „barevná revoluce“.  Tak si představte můj šok, když po mě natáhnul ruku Justin Raimondo a zeptal se mě, zda bych nechtěl být redaktorem pravidelné rubriky (fejetonistou) pro Balkán na Antiwar.com.

 

Jak by ne! A tak jsem to udělal.

 

Během příštích čtrnácti let jsem se od Justina hodně naučil – o psaní, o svobodě, o vytrvalosti. Tím čím jsem dnes, jsem z velké části díky psaní stovek článků a sloupků pro Antiwar.com.

 

Když oznámil, že má rakovinu, ale dobře reaguje na léčbu, doufal jsem. Když přestal psát a tvítovat, bál jsem se nejhoršího. Zemřel 27. června.

 

Věc svobody – a tou mělo být vykoupení Ameriky z impéria do republiky – ztratila jednoho z největších mistrů. Ztratil jsem svého kolegu a rádce. Ale Justinovo dědictví vydrží tak dlouho, dokud si ho lidé pamatují a pokračují s pochodní svobody, neútočení a míru, kterou tak dlouho držel.

 

Jeho dohled teď skončil. Nechť odpočívá v pokoji. Ale Antiwar.com je stále poblíž. A jeho současní autoři a redaktoři – bývalí absolventi, kteří se stejně jako já přesunuli k jiným věcem – ale pořád věří v jeho poslání – stále vedou boj proti válce a zvítězí.

 

Umožněme to.

 

Překlad Messin

 

Zdroj: http://grayfalcon.blogspot.com/2019/06/rip-justin-raimondo.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář