Jdi na obsah Jdi na menu
 


Republikáni- Konec války i za cenu odstoupení ukrajinských území

14. 1. 2023

Republikáni-  Konec války i za cenu odstoupení ukrajinských území

13.1.2023 11:33

 

Republikáni jsou stále více proti finanční podpoře Ukrajiny, píše americký list The Washington Post. Dvě třetiny z nich se domnívají, že je nutné hledat dohodu s Ruskem i za cenu, že Ukrajina přijde o část svého území.

Podle průzkumu CBS News/YouGov zveřejněného tento týden 52 procent Republikánů očekává, že jejich zástupci v Kongresu budou proti dalšímu financování Ukrajiny. Opačný postoj zastává 48 procent dotázaných. Bylo poznamenáno, že se jedná o první studii tohoto druhu od chvíle, kdy ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj osobně vystoupil v Kongresu a žádal  další podporu.

Washington Post poukazuje na to, že  krátce poté, co Rusko zaútočilo na Ukrajinu, podporu Kyjevu podpořili jak demokraté, tak Republikáni. Po nějaké době se však mezi nimi objevily názory, že USA pro pomoc Ukrajině dělají „příliš mnoho“. Přestože si to původně myslelo jen pár procent, na začátku listopadu 2022 to bylo již 48 procent Republikánů.

Výzkum také ukazuje na pokles podpory zásobování Ukrajinců zbraněmi a vojenským materiálem. V listopadovém průzkumu CBS/YouGov pro Chicagskou radu pro globální záležitosti 55 procent Republikánů takové akce podporovalo. Pro srovnání, v červenci 2022 to bylo ještě 68 procent a v březnu - 80 procent.

Zajímavé je, že v tomto průzkumu byla podpora poskytování ekonomické podpory Ukrajině ještě nižší a činila 50 procent. V červenci 2022 tuto formu pomoci podpořily téměř dvě třetiny příznivců Republikánské strany.

Průzkumy navíc ukazují, že pesimismus ohledně toho, zda Ukrajina dokáže vyhrát válku s Ruskem, je v tomto prostředí stále častější. Stále více se očekává dohoda s Moskvou ve jménu ukončení konfliktu.

V průzkumu Chicagské rady si respondenti mohli vybrat jednu ze dvou možností: podporovat Ukrajinu tak dlouho, jak to bude nutné, nebo usilovat o dohodu, „i když to znamená, že Ukrajina ztratí nějaké území“. 66 procent Republikánů preferovalo druhou možnost, 33 procent pro první.

Dodejme, že v listopadu loňského roku byla situace zjevně jiná. Polovina dotázaných se tehdy vyslovila pro podporu Ukrajiny, dokud to bude nutné, 46 procent chtělo ukončit válku i za cenu územních ztrát na ukrajinské straně.

Také studie zveřejněná dříve listem The Wall Street Journal ukazuje, že se postoje americké veřejnosti k pomoci Ukrajině mění. Asi 30 procent respondentů se domnívá, že administrativa prezidenta Joea Bidena dělá příliš mnoho pro pomoc Ukrajině.

Jan Urbach

vasevec.info