Jdi na obsah Jdi na menu
 


Republika srbská může vyhlásit nezávislost

5. 12. 2023

Republika srbská může vyhlásit nezávislost

5.12.2023 11:56

Republika srbská oznámí odtržení od Bosny a Hercegoviny, pokud Donald Trump vyhraje prezidentské volby, řekl prezident srbské autonomní jednotky BaH Milorad Dodik. Republika srbská je součástí Bosny a Hercegoviny a tvoří téměř polovinu jejího území. Obývá ji přibližně 1,2 milionu lidí, většinu z nich tvoří Srbové.

Prezident Milorad Dodik přiznal, že vyhlášení nezávislosti plánoval již během prvního funkčního období Donalda Trumpa.   „Když Trump vyhrál, chystal jsem se vyhlásit nezávislost Republiky srbské , ale někteří lidé kolem mě dostali strach a já to neudělal,“  řekl v srbské televizi TV Prva. Dodal, že toho dnes lituje. - Myslím, že kdyby Trump znovu vyhrál, neváhal bych, připojil prezident.

Územní celistvost a suverenitu Bosny a Hercegoviny zaručuje Daytonská mírová dohoda, která ukončila válku v této zemi v 90. letech 20. století. Dohoda a ústava Bosny a Hercegoviny, která je její součástí, nedává žádnému subjektu právo na odtržení.

Milorad Dodik, Željka Cvijanović, která je členkou tříčlenného prezidia Bosny a Hercegoviny, a další klíčoví představitelé Republiky srbské podléhají americkým sankcím kvůli jejich hrozbám porušení dohody definující státnost Bosny a Hercegoviny.

V dubnu 2022 byl Milorad Dodik rovněž zařazen na britský sankční seznam za „pokusy podkopat legitimitu a funkčnost státu Bosna a Hercegovina“.

Srbové v Bosně a Hercegovině mají pocit, který odůvodňují řadou faktů, že jsou ve státě „utlačovanou“ entitou a že jsou upřednostňovány zájmy Bosňáků a Chorvatů.

 (kráceno -urb-)

vasevec.cz