Jdi na obsah Jdi na menu
 


Řekové stříleli po člunu s migranty

3. 3. 2020

Řekové stříleli po člunu s migranty

Dnes 9:43 – Athény/Ankara • Aktualizováno 10:01Novinky

 

Situace na hranici mezi Řeckem a Tureckem zůstává i v úterý napjatá poté, co Ankara přestala ctít dohodu, že bude migranty držet na svém území. Turecko obvinilo řeckou pobřežní stráž, že střílela po migrantech u ostrova Lesbos. Řecko přiznalo smrt jednoho dítěte, které se utopilo, když se převrátil člun, na kterém se migranti pokoušeli dostat do Řecka.

 

Řecký deník Kathimerini v úterý bez podrobností uvedl, že jedno dítě zemřelo, když se s ním převrhl gumový člun. Jediná věta následovala po odstavci, kde se psalo, že se během víkendu asi 1000 běženců a migrantů pokusilo dostat se na řecké ostrovy. Místní úřady jim bránily v přistání. Není tak jasné, zda se člun s dítětem plavil po moři, nebo po řece Evros oddělující Turecko a Řecko ve vnitrozemí.

 

Turecká vláda zveřejnila video, které zachycuje, jak loď řecké pobřežní stráže křižovala cestu gumovému člunu s migranty a bránila mu v přistání na ostrově Lesbos. Ve vlnách za lodí se člun divoce kymácel. Pak následuje záběr, jak z velkého šedého gumového člunu hází záchranný kruh menšímu člunu s migranty. Lidi na něm ale současně bijí prutem, aby se obrátili. Jeden posádky většího člunu tasí krátkou zbraň a střílí s ní do vzduchu.

 

Člen posádky lodě Helénské pobřežní stráže pak střílel z pušky. Video ukazuje i dopady střel do vody.

 

Řecko dosud popíralo, že by použilo na hranicích zbraně. Tvrdí, že nasadilo pouze slzný plyn a ohlušující granáty. Popírá též tvrzení tureckých úřadů, že na hranici zabilo dvě děti. Video se smrtí dítěte řecká vláda označila za fake news.

 

Krizi na hranici by měl řešil unijní úřad pro ochranu hranic Frontex. Jeho vysoký představitel řekl listu Kathimerini, že posily dorazí během pěti dnů a technické vybavení, jako jsou čluny, letadla a motorová vozidla, budou k dispozici do deseti dnů.

 

Řekové hranici EU neubrání, varuje Frontex

Erdogan vyhrožuje

 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí pokračoval ve svých výhrůžkách, když řekl, že nyní bude Evropa sdílet tíhu migrace. Odmítl se také sejít v pátek v Bulharsku s řeckým premiérem.

 

 „Líbivá slova Západu, která plynula ze strachu z migrantů, nepřinesla konkrétní výsledky. Říkají neotevírejte brány. Řekli jsme jim před měsíci, že pokud nebudou sdílet tu tíhu s námi, otevřeme bránu. Ale oni si mysleli, že žertujeme. Nyní jsou brány otevřené a máme jeden telefonát za druhým. Říkají zavřete brány, ale je hotovo,“ prohlásil Erdogan. Dodal, že EU uplatňuje dvojí standard.

 

Erdogan obvinil Řecko ze zabití dvou migrantů, odmítl miliardu eur od EUEvropa

 

Podle listu Hürriyet prezident pohrozil, že brzy budou v Evropě miliony uprchlíků. Podle tureckého ministra obrany Süleymana Soylua odešlo z Turecka k evropským hranicím za poslední tři dny už 117 677 lidí. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) je u pozemní hranice mezi oběma zeměmi 13 000 lidí.

 

Erdogan řekl, že míní řešit v Turecku jak problém způsobený tím, že tam nyní přebývá 3,7 milionu syrských uprchlíků, tak situaci v Sýrii, kde vládní vojska postoupila v provincii Idlib ovládané radikály. To vedlo k útěku dalšího 1,2 milionu lidí.

 

„Budeme pokračovat ve svém boji za vyřešení humanitární krize, které vedla k tomu, že miliony Syřanů skončily v naší zemi. Zabezpečíme svou zemi. Obojí je důležité,“ prohlásil Erdogan.

 

Jeho rozhodnutí odsoudily špičky EU. Německá kancléřka Angela Merkelová řekla, že chápe, že Turecko čelí velkým výzvám kvůli dění v Idlibu, kde postupují síly Bašára Asada. Podle ní je však „zcela neakceptovatelné“, když vyhání uprchlíky, místo aby jednal o řešení s EU.

 

Americký prezident Donald Trump řekl v telefonickém rozhovoru řeckému premiérovi Kiriakovi Mitsotakisovi, že Řecko má právo bránit svou hranici.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář